sobota, 23 maja 2020

MALINOWY JOGURTOWIEC.

 To proste, lekkie ciasto bez pieczenia powsta艂o "z potrzeby chwili" 馃槉 Potrzebowa艂am  jakie艣 ciacho na nast臋pny dzie艅, a w sklepie mieli艣my akurat w promocji jogurty Jogobella ... wi臋c postanowi艂am co艣 z nich stworzy膰 馃槑
Inspiracj膮 by艂o ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem.
Wysz艂o bardzo smacznie 馃槏




Na mas臋 malinow膮 I: 
500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gor膮cej wody.

Warstwa malinowa przezroczysta:
2 galaretki malinowe
800 ml gor膮cej wody

Na mas臋 malinow膮 II:
500 g jogurtu malinowego 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gor膮cej wody

Na wierzch: 
ok 300 g  malin 
2 galaretki malinowe + 900 ml gor膮cej wody

Wykonanie:


Galaretki  rozprowadzamy w 180 ml gor膮cej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
Mas臋 wk艂adamy do lod贸wki, kiedy b臋dzie mia艂a konsystencj臋 g臋stej 艣mietany wylewamy j膮 do foremki, wstawiamy do lod贸wki do zg臋stnienia.

2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gor膮cej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczn膮 lekko t臋偶e膰 wylewamy je na mas臋 jogurtow膮 i wstawiamy do lod贸wki. 
Nast臋pnie przygotowujemy kolejn膮 warstw臋 jogurtow膮 tak samo jak warstw臋 I. Wylewamy j膮 na st臋偶on膮 galaretk臋 malinow膮 i wstawiamy do lod贸wki. Kiedy II warstwa st臋偶eje uk艂adamy na niej maliny.
Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrz膮tku, sch艂adzamy, kiedy zaczn膮 t臋偶e膰, wylewamy je na maliny.
Ciasto sch艂adzamy w lod贸wce najlepiej przez ca艂膮 noc.







3 komentarze: