poniedzia艂ek, 4 maja 2020

MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONK膭. NA KEFIRZE

Kocham muffinki za prostot臋 ich wykonania ... 馃槏 Chyba nie ma r贸wnie 艂atwej i szybkiej do wykonania domowej s艂odko艣ci  馃槑 Uwielbiam szczeg贸lnie te z owocami. A z rabarbarem to ju偶 kosmos! S艂odkie, wilgotne ciasto + kwaskowe owoce i wierzch z ma艣lanej kruszonki... C贸偶 chcie膰 wi臋cej? 

Je艣li nie chce Wam sie robi膰 kruszonki, pomi艅my j膮, i tak babeczki b臋d膮 pyszne 馃槈



Sk艂adniki: 
  • 3 ca艂e jajka
  • 1 szkl kefiru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl cukru 
  • 2 szkl m膮ki pszennej tortowej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 3-4 艂odygi rabarbaru, obrane i pokrojone drobno

kruszonka: z tego przepisu 



Wykonanie:




  • Wszystkie sk艂adniki powinny mie膰  temperatur臋  pokojow膮. Tak wi臋c produkty przechowywane w lod贸wce wyjmujemy sobie wcze艣niej, aby sie ogrza艂y.  Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich  olej oraz kefir, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy produkty suche czyli: m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier. Po wymieszaniu, mokre sk艂adniki przelewamy do suchych i za pomoc膮 艂y偶ki kr贸tko mieszamy do po艂膮czenia. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawa艂ki rabarbar. Ciasto nak艂adamy do 3/4 wysoko艣ci papilotek. Posypujemy kruszonk膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 minut.








2 komentarze: