piątek, 21 grudnia 2018

ŚLEDZIE Z RYDZAMI, CEBULĄ I PAPRYKĄ

Śledzie i grzyby? 😛 
A jak! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli możliwości sróbować takiego zestawienia. Dodatek słodkiej papryki, cebuli i papryki konserwowej podkręca jeszcze smak przekąski. 
Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍




Składniki:
  •  śledzie matiasy
  •  rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki)
  •  papryka konserwowa
  •  sproszkowana słodka papryka
  •  cebula
  •  olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową  i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze i  paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu ziołowego. Odstawiamy w chłodne miejsce.





piątek, 14 grudnia 2018

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Proste i pyszne danie ze śledzi, które nie raz królowało na stole, podczas imprez rodzinnych. 
Przepis stary, chyba sprzed lat 20-tu z kawałkiem 😉
Nie było w moim domu imprezy na której nie "rządziłyby" na stole właśnie te śledzie. Przepis szybki i prosty do odtworzenia, a efekt końcowy ? Gwarantuję, że zadowoli najbardziej wybrednych 😊




Składniki:
  • kilka płatów wymoczonych filetów śledziowych (najlepiej w mleku)
  • 3-4 ugotowane jajka
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • majonez
  • sól, pieprz,
  • koperek

Wykonanie:

Układać warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej):
kawałeczki śledzia
starte na oczkach jajka
startą ugotowaną marchewkę
startego ugotowanego ziemniaka
majonez
ponownie kawałki śledzia.
Na wierzchu zetrzeć na oczkach jajka, posypać pieprzem oraz koperkiem.






sobota, 8 grudnia 2018

MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI

Makowiec japoński ... skąd ta nazwa? Chyba nikt w sumie nie wie 😃 Pewnie ktoś kiedyś wymyślił, i ... tak już zostało . Jego najwiekszy atut? Prostota i szybkość wykonania. Spokojnie możemy do jego wypieku użyć gotowej masy makowej, ponieważ jadłam ten makowiec zrobiony z domowej masy makowej i powiem Wam, że różnicy w tym wypadku nie ma żadnej. A jak w smaku nie ma różnicy to po co zadawać sobie dodatkową pracę? Oczywiście wszystkim ambitnym paniom domu nie zabraniam ... 😎 U mnie w każdym razie przed świętami każda minuta jest na wagę złota, więc jeśli  moge sobie pracę w kuchni ułatwić - czynię to. 
Ponieważ miałam w domu jeszcze małą puszkę masy z białego maku, użyłam obu. Ale spokojnie można zrobić ten makowiec tylko z czarnego maku. 
Reasumując raz jeszcze: bardzo smaczne, mocno wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto. 
Polecam!

PS. Ja użyłam prostokątnej dość dużej blaszki, ale równie dobrze ciasto można upiec w klasycznej tortownicy. 




Składniki: (u mnie blaszka 35 cm x 23 cm)
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 6 jajek
  • 5 średnich jabłek
  • aromat migdałowy
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:


Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na duzych oczkach. Do startych jabłek dodajemy obie masy makowe, kasze manną, proszek do pieczenia, aromat, bakalie oraz żółtka jaj. Mieszamy całość. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą lub dekorujemy dowolnie.








piątek, 7 grudnia 2018

KLOPSIKI Z SZYNKI W SOSIE MOCNO WARZYWNYM


Mięciutkie, delikatne klopsiki w mocno warzywnym sosie. 
Do sosu możemy dorzucić wszystkie nasze ulubione warzywa. Im warzyw więcej, tym sos będzie treściwszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny 😉




Składniki na klopsy:
  • 600 g mięsa od szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2-3 łyżki wody
  • masło klarowane
  • olej 
  • mąka

Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, kaszę manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.



Składniki na sos: 
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • masło klarowane lub olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, rózyczki kalafiora, i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy do miekkości warzyw. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (do smaku) i posiekana zieleninę (koper, natkę lub szczypiorek). 
Sosem polewamy usmażone klopsiki.







czwartek, 6 grudnia 2018

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam klopsy rybne 😍 
I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 
Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu do tygodnia. 



Składniki na klopsy:
  • 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą z mleka kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. 

Składniki na zalewę: 

  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 czubate  łyżki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • trochę pieprzu 
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wodę wraz z wszystkimi składnikami zalewy. Lekko studzimy. 
W dużym słoju układamy klopsiki i zalewamy ciepłą zalewą. 
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.