Uwielbiam klopsy rybne 馃槏
I sma偶one, kt贸re w towarzystwie sur贸wki serwuj臋 czasami na obiad, i te w zalewie octowej. Dobrej jako艣ci zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowi膮 fajny pomys艂 na imprezow膮 przek膮sk臋, danie wigilijne, sylwestrow膮 przystawk臋 czy zwyczajnie smaczn膮 kolacj臋 馃憤
Takie domowe klopsiki wytrzymuj膮 u mnie (oczywi艣cie zale偶nie od sytuacji) w ch艂odnym miejscu do tygodnia.
Sk艂adniki na klopsy:
- 1,20 kg filet贸w z dorsza (lub innej ryby)
- 1 kajzerka
- 2-3 艂y偶ki bu艂ki tartej
- 2 cebule
- 1 jajko
- majeranek
- s贸l
- pieprz cytrynowy
- olej do sma偶enia
- bu艂ka tarta do obtoczenia klops贸w
- mleko do namoczenia kajzerki
- szczypta cukru
Kajzerk臋 namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczypt膮 cukru i sma偶ymy na oleju na z艂oty kolor. Studzimy. Ryb臋 mielimy przez maszynk臋 (jesli mamy mro偶on膮 rozmra偶amy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odci艣ni臋t膮 z mleka kajzerk膮. Do masy dodajemy przesma偶on膮 cebul臋, 偶贸艂tko oraz przyprawy. Mieszamy dok艂adnie. Formujemy nie du偶e klopsiki, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy z ka偶dej strony na rumiano.
Sk艂adniki na zalew臋:
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 czubate 艂y偶ki cukru
- 1 艂y偶ka soli
- 1 艂y偶eczka gorczycy
- troch臋 pieprzu
- 1 cebula pokrojona w pi贸rka
- kilka li艣ci laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wod臋 wraz z wszystkimi sk艂adnikami zalewy. Lekko studzimy.
W du偶ym s艂oju uk艂adamy klopsiki i zalewamy ciep艂膮 zalew膮.
Odstawiamy w ch艂odne miejsce do wystygni臋cia.
Helenko bardzo apetycznie wygl膮daj膮 klopsiki, wykorzystam przepis na 艣wi臋ta. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsu艅Robi臋 od lat.Mama moja zawsze robi艂a i nie tylko na 艣wi臋ta
Usu艅艢wietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 bardzo 馃槂 Pozdrawiam r贸wnie偶.
Usu艅Uwielbiam ryb臋 w occie A klopsiki mog膮 by膰 apetyczne馃構
OdpowiedzUsu艅My艣l臋, 偶e spr贸buj臋 w tym roku
OdpowiedzUsu艅UNapewno na wigili臋 przygotuj臋 to danie. Dzi臋kuj臋 za podpowied藕.
OdpowiedzUsu艅Przepyszne! Przepis idealny, dok艂adnie taki, jak szuka艂am! Dzi臋kuj臋 <3
OdpowiedzUsu艅Bardzo prosz臋 馃槑 Ciesz臋 si臋, 偶e przepis si臋 przyda艂.
Usu艅Przepyszne! Spr贸bowa艂em w grudniu przed 艣wi臋tami, na Wielkanoc ponownie...teraz robi臋 znowu馃構ca艂a familia bardzo je chwali!
OdpowiedzUsu艅Bardzo si臋 ciesz臋 馃槏 Nam te偶 smakuj膮!
Usu艅Jak d艂ugo mog膮 sta膰 w tej zalewie i ile wcze艣niej trzeba zrobi膰, 偶eby si臋 prze偶ar艂y?
OdpowiedzUsu艅My艣l臋, 偶e 1 doba wystarczy, 偶eby mia艂y optymalny smak 馃榿
Usu艅Czy moze byc ryba gotowana ,ugotowalam zupe rybna i mam tzw szarpane miesko.馃槏
OdpowiedzUsu艅Nie robi艂am z gotowanej, ale wg mnie spokojnie mo偶esz zrobi膰 i te偶 wyjd膮 pyszne! 馃槏
Usu艅A ile czasu mog膮 sta膰 w zalewie?
OdpowiedzUsu艅Nigdy nie sta艂y u mnie d艂u偶ej ni偶 5-6 dni w lod贸wce.
Usu艅Dzi臋kuj臋 za przepis,zrobi艂am i s膮 pyszne
OdpowiedzUsu艅Bardzo si臋 ciesz臋 馃槏 偶e przepis si臋 przyda艂.
Usu艅