czwartek, 6 grudnia 2018

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam klopsy rybne 馃槏 
I sma偶one, kt贸re w towarzystwie sur贸wki serwuj臋 czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jako艣ci zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowi膮 fajny pomys艂 na imprezow膮 przek膮sk臋, danie wigilijne, sylwestrow膮 przystawk臋 czy zwyczajnie smaczn膮 kolacj臋 馃憤 
Takie domowe klopsiki wytrzymuj膮 u mnie (oczywi艣cie zale偶nie od sytuacji) w ch艂odnym miejscu do tygodnia. 



Sk艂adniki na klopsy:
  • 1,20 kg filet贸w z dorsza (lub innej ryby) 
  • 1 kajzerka
  • 2-3 艂y偶ki bu艂ki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • s贸l
  • pieprz cytrynowy
  • olej do sma偶enia
  • bu艂ka tarta do obtoczenia klops贸w
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
Kajzerk臋 namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczypt膮 cukru i sma偶ymy na oleju na z艂oty kolor. Studzimy. Ryb臋 mielimy przez maszynk臋 (jesli mamy mro偶on膮 rozmra偶amy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odci艣ni臋t膮 z mleka kajzerk膮. Do masy dodajemy przesma偶on膮 cebul臋, 偶贸艂tko oraz przyprawy. Mieszamy dok艂adnie. Formujemy nie du偶e klopsiki, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy z ka偶dej strony na rumiano. 

Sk艂adniki na zalew臋: 

  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 czubate  艂y偶ki cukru 
  • 1 艂y偶ka soli
  • 1 艂y偶eczka gorczycy
  • troch臋 pieprzu 
  • 1 cebula pokrojona w pi贸rka
  • kilka li艣ci laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wod臋 wraz z wszystkimi sk艂adnikami zalewy. Lekko studzimy. 
W du偶ym s艂oju uk艂adamy klopsiki i zalewamy ciep艂膮 zalew膮. 
Odstawiamy w ch艂odne miejsce do wystygni臋cia. 





19 komentarzy:

  1. Helenko bardzo apetycznie wygl膮daj膮 klopsiki, wykorzystam przepis na 艣wi臋ta. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Robi臋 od lat.Mama moja zawsze robi艂a i nie tylko na 艣wi臋ta

      Usu艅
  2. 艢wietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 bardzo 馃槂 Pozdrawiam r贸wnie偶.

      Usu艅
  3. Uwielbiam ryb臋 w occie A klopsiki mog膮 by膰 apetyczne馃構

    OdpowiedzUsu艅
  4. My艣l臋, 偶e spr贸buj臋 w tym roku

    OdpowiedzUsu艅
  5. UNapewno na wigili臋 przygotuj臋 to danie. Dzi臋kuj臋 za podpowied藕.

    OdpowiedzUsu艅
  6. Przepyszne! Przepis idealny, dok艂adnie taki, jak szuka艂am! Dzi臋kuj臋 <3

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosz臋 馃槑 Ciesz臋 si臋, 偶e przepis si臋 przyda艂.

      Usu艅
  7. Przepyszne! Spr贸bowa艂em w grudniu przed 艣wi臋tami, na Wielkanoc ponownie...teraz robi臋 znowu馃構ca艂a familia bardzo je chwali!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesz臋 馃槏 Nam te偶 smakuj膮!

      Usu艅
  8. Jak d艂ugo mog膮 sta膰 w tej zalewie i ile wcze艣niej trzeba zrobi膰, 偶eby si臋 prze偶ar艂y?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. My艣l臋, 偶e 1 doba wystarczy, 偶eby mia艂y optymalny smak 馃榿

      Usu艅
  9. Czy moze byc ryba gotowana ,ugotowalam zupe rybna i mam tzw szarpane miesko.馃槏

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie robi艂am z gotowanej, ale wg mnie spokojnie mo偶esz zrobi膰 i te偶 wyjd膮 pyszne! 馃槏

      Usu艅
  10. A ile czasu mog膮 sta膰 w zalewie?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie sta艂y u mnie d艂u偶ej ni偶 5-6 dni w lod贸wce.

      Usu艅
  11. Dzi臋kuj臋 za przepis,zrobi艂am i s膮 pyszne

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesz臋 馃槏 偶e przepis si臋 przyda艂.

      Usu艅