piątek, 22 grudnia 2017

ŻYCZENIA NA BOŻE NARODZENIE 2017

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
wypełnionych nutami wspólnie śpiewanej kolędy,
zapachem goździków, grzybów,
świątecznych wypieków,
ciepłem kochających serc ...
pokojem i wewnętrzną radością ...

WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH!!!

wtorek, 19 grudnia 2017

SZYBKA SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM, CZERWONĄ FASOLĄ, JAJKIEM I KORNISZONAMI

Bardzo prosta sałatka śledziowa, zrobiona z kilku podstawowych składników. Jeśli robimy ją dla gości możemy podać ją w małych, szklanych słoiczkach lub małych szklaneczkach - będzie wyglądało ciekawie. A jeśli wolimy tradycyjnie wymieszane sałatki, możemy oczywiście zmienić formę i wszystkie składniki wymieszać z majonezem. 
Jakkolwiek nie zrobimy będzie bardzo smacznie, 
bo składniki tej sałatki fajnie ze sobą współgrają 😋👌




Składniki:
  • 4 płaty matiasa pokrojone w kostkę (moczone wcześniej 1h w zimnej wodzie)
  • 3 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
  • 3 korniszony pokrojone w kostkę
  • 1/2 puszki odcedzonej czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz
  • majonez

Wykonanie:

Układamy (najlepiej w szklanej miseczce) warstwami: fasolę, śledzie, cebulę, warstwę majonezu, korniszony i jajka. Pieprzymy. Chłodzimy 1 godzinę.





niedziela, 17 grudnia 2017

PISTACJOWE CIASTECZKA CRANBERRY NOEL

Bożonarodzeniowe ciasteczka Cranberry Noel już dawno 
skradły moje serce ❤. Mocno maślane, mięciutkie, proste i szybkie w wykonaniu ... jak widzicie same zalety! A, co najważniejsze są przepyszne mimo swej prostoty w wyglądzie i wykonaniu. Okazuje się po raz kolejny, że przepis kulinarny  nie musi być mega długi i skomplikowany, żeby efektem było coś pysznego. 
Na blogu jest już przepis na maślane ciasteczka cranberry noel. Tym razem jednak skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Bea w kuchni, który ma trochę inne proporcje, i dodatek cudownych 
lekko słonych w smaku pistacji. 
Pychota! 👌👌👌
Przepis cytuję za autorką bloga. 



Składniki:
  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 30 g posiekanych pistacji
  • 40 g suszonej żurawiny
Dodatkowo: 1 białko oraz sezam do obtoczenia ciasteczek.
Wykonanie: 

Masło utrzeć w misie, dodać cukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości; dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Można posmarować ciasto białkiem po czym obtoczyć wałeczki np. w drobno posiekanych pistacjach lub sezamie (ja obtoczyłam tylko jedną część ciasta). Zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7 mm. ‘plasterki’. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.




Słoik takich domowych ciasteczek, może być fajnym świątecznym upominkiem dla kogoś bliskiego.



środa, 13 grudnia 2017

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI

Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu. 
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową 
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają 
konserwowe ogórki i papryka. 
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka, 
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą, 
bo im dłużej postoją w lodówce, 
tym ich smak jest głębszy 😍




Składniki:
  • 800 g matiasów
  • 3 cebule
  • 4 ogórki korniszony
  • 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników)

  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju 
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:

Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.





wtorek, 12 grudnia 2017

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Komu pasztecika ... komu?😊👌



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz ziołowy
Dodatkowo:
  • sezam do posypania pasztecików 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia:

Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki. 
Kapustę  - jeśli jest mocno kwaśna wypłucz w zimnej wodzie. Poszatkuj i gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odcedź. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką koncentratu pomidorowego (opcjonalnie). Jeśli farsz będzie mocno kwaśny można dodać dla przełamania smaku szczyptę cukru.

Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieć ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką) i podziel na 3 części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki.
  • Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut.





BABKA PIERNIKOWA

Mocno aromatyczna, pachnąca przyprawą do pierników, której smak ... uwielbiam 💗  Wilgotna, długo zachowująca świeżość. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Każdy kto robił kiedykolwiek zwykłego murzynka upora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. 
Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 .
 Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec 
właśnie taką aromatyczną babę? 😉



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 
125 g dowolnej margaryny/masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 całe jajka
3 łyżki kakao
1 słoik powideł śliwkowych (ok 5 łyżek)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika


Wykonanie:

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa jest już zimna dodajemy do niej przesianą mąkę, sodę, jajka, przyprawy oraz powidła. Ubijamy całość chwilę mikserem, do połączenia się składników. Formę (podłużną lub z kominkiem) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu babkę obsypujemy delikatnie cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. 
Dla mnie babka jest już tak słodka, że z reguły pomijam jakąkolwiek polewę 😉





niedziela, 10 grudnia 2017

MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI)

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta 🎅🎅🎅,  a jak święta - to obowiązkowo pierniczki. Przynajmniej w moim domu. Od lat jakiś uuu ... 30? 😊 
Zazwyczaj piekę je korzystając ze starego przepisu na świąteczne pierniczki mojej Mamy, ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga Co mi w duszu gra. Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉
Pierniczki są bardzo dobre, 
smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki". 
Ich smak skradł moje serce od pierwszego kęsa, chociaż niepolukrowane są może niezbyt  "fotogeniczne" 😊 
W każdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! 
Przepis cytuję za autorką.




Składniki: (na ok.120 małych pierniczków)
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg)
  • 25 dkg miodu
  • 15 dkg cukru
  • 12,5 dkg masła
  • 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 płaskiej łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Wykonanie:



Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier,masło i podgrzewać ciągle mieszając ,aż do rozpuszczenia się składników.
Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę.Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem.
Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę i przyprawę do piernika i wszystko wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły.
Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite.
Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość.Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec z termoobiegiem  ok.8 minut.Można piec kilka razy na tym samym papierze.





czwartek, 7 grudnia 2017

KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ - Z PIEKARNIKA

U mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊 
Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej


Wykonanie:


Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1.15 - 1.20 h. 





wtorek, 5 grudnia 2017

PENNE RIGATE ZAPIEKANE Z SOSEM BOLOŃSKIM

Oczywiście do wykonania tej potrawy nie potrzebujemy oryginalnego włoskiego makaronu penne rigate. Ja akurat taki miałam i postanowiłam go ciekawie wykorzystać, ale spokojnie możemy użyć tutaj np. makaronu cannelloni.
Potrawa jest prosta, wg mnie szybka do wykonania i bardzo smaczna. Ilość składników możemy dowolnie modyfikować, bądź urozmaicić o ulubione składniki czy zioła. Można ją przygotować wcześniej, a przez zaplanowanym obiadem lub kolacją - tylko podgrzać 😉



Składniki:

  • kilkanaście sztuk makaronu penne rigate
  • około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka kulek mozzarelli
  • olej


Wykonanie:

Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu. 
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu. 



Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron.



 Na górze układamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 






czwartek, 30 listopada 2017

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Naprawdę prosty przepis na bardzo smaczny makowiec 😊
Ja użyłam do niego gotowej masy makowej, którą jedynie wzbogaciłam o bakalie. Oczywiście jeśli dysponujecie wolnym czasem zachęcam do zrobienia własnej masy makowej, jednak w tej chwili te gotowe są już naprawdę smaczne.
Jeśli więc skorzystamy z takiego gotowca, to zrobienie takiego pysznego makowca zajmie nam raptem kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia ciasta i czasu pieczenia) 😉
Ciasto wykorzystujemy na spód i wierzch makowca, ale możemy całym ciastem wyłożyć spód blachy, a  warstwę makową posypać grubo maślaną kruszonką. Też będzie pysznie 👍



Składniki: (na foremkę 31cm x 21cm)

Na ciasto:

500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
220 g masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej (850 g) 
  • 4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy w folię spożywczą i chowamy: 1 do lodówki, 1 do zamrażalnika. Chłodzimy 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy sobie masę. Białka upijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej wraz z bułką tartą i aromatem. Delikatnie mieszamy.
Ciasto chłodzone w lodówce wyjmujemy. Wyklejamy nim blaszkę (posmarowaną masłem i obsypaną mąką). Na ciasto wykładamy masę makową - wyrównujemy ją. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy. Dodatkowo lekko wilgotny jeszcze lukier posypałam płatkami migdałów. 







niedziela, 26 listopada 2017

SAŁATKA Z RYŻEM, PIECZARKAMI I POREM

Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. 
Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. 
Przygotowuje się ja więc expresowo... i w takim też tempie znika ze stołu 💗




Składniki:
  • 1 woreczki ryżu ugotowanego na sypko (u mnie 3-kolorowy ryż, ale może być zwykły biały lub brązowy)
  • ok 250 g pieczarek
  • biała część z 2 porów
  • majonez
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, czosnek, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!





środa, 22 listopada 2017

POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA

Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu. 
Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski! 
Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca, popękana struktura - i do tego mięciutki, płynny, intensywnie czekoladowy środek (przypominający brownie) 💗💖  
Istny rarytas dla miłośników czekolady i piernikowych smaków 😊



Składniki:
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:


Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka oraz przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy resztę składników czyli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc).
Następnego dnia wyciągamy masę z lodówki i za pomocą  łyżeczki formujemy kuleczki (nie spłaszczamy ich) wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i od razu (aby ciasto nie ociepliło się) pieczemy ok. 10-11 minut w temp. 180st. 







poniedziałek, 20 listopada 2017

ŚWIDERKI W SOSIE SZPINAKOWYM Z KURCZAKIEM

Myślę, że tym daniem przekonam do szpinaku wszystkich, którzy za nim nie przepadają 😉 Bo sos szpinakowy z dodatkiem kremowej śmietanki i kawałkami chudego kurczaka to istna uczta dla podniebienia! 💚 
Nawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ... 
dokładał sobie kilka razy. 
Bo to jest na prawdę dooobre! 👌



Składniki:

  • 1 op. mrożonego szpinaku (400g)
  • 1 pierś z kurczak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • klarowane masło


Dodatkowo:
ugotowany makaron

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, aby nasz sos dokładnie go oblepił.