wtorek, 12 grudnia 2017

BABKA PIERNIKOWA

Mocno aromatyczna, pachnąca przyprawą do pierników, której smak ... uwielbiam 💗  Wilgotna, długo zachowująca świeżość. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Każdy kto robił kiedykolwiek zwykłego murzynka upora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. 
Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 .
 Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec 
właśnie taką aromatyczną babę? 😉



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 
125 g dowolnej margaryny/masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 całe jajka
3 łyżki kakao
1 słoik powideł śliwkowych (ok 5 łyżek)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika


Wykonanie:

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa jest już zimna dodajemy do niej przesianą mąkę, sodę, jajka, przyprawy oraz powidła. Ubijamy całość chwilę mikserem, do połączenia się składników. Formę (podłużną lub z kominkiem) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu babkę obsypujemy delikatnie cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. 
Dla mnie babka jest już tak słodka, że z reguły pomijam jakąkolwiek polewę 😉





7 komentarzy:

  1. Takie ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety nie wymierzę, bo nie mam już tej foremki. Taka nie za duża, klasyczna z kominem. Ciasta nie ma zbyt dużo (są tylko 2 szkl.mąki).

      Usuń
  3. Piękna filiżanka 😍

    OdpowiedzUsuń