środa, 13 grudnia 2017

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI

Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu. 
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową 
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają 
konserwowe ogórki i papryka. 
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka, 
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą, 
bo im dłużej postoją w lodówce, 
tym ich smak jest głębszy 😍




Składniki:
  • 800 g matiasów
  • 3 cebule
  • 4 ogórki korniszony
  • 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników)

  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju 
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:

Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz