sobota, 29 kwietnia 2017

MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE!

Kiedy okazało się, że w szafce mam jeszcze spory kawałek marcepanu zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu przepisu pozwalającego stworzyć z jego dodatkiem jakiś smakołyk 😉.
Wybór padł na muffunki, które znalazłam na blogu Moje Wypieki (pewnie dlatego, że muffunki robi się niesamowicie szybko). Nie zawiodłam się ani trochę. Jeśli lubicie marcepan, jego smak i zapach to zakochanie się bo uszy w tych pysznych babeczkach. 
Mięciutkie, puszyste, wilgotne  i aromatyczne. 
Przepyszne! 
Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗
Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam maślaną kruszonką, co jeszcze podkręciło ich smak.





Składniki: (na 12 sztuk)
  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
  • płatki migdałów - do posypania

Wykonanie: 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) ze startym na tarce marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.





środa, 26 kwietnia 2017

DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM

Uwielbiam domowy paprykarz 💗💗💗 
Robię go zazwyczaj sporą porcję, i przez  2-3 dni na kanapkach króluje tylko on 😉 . Bez względu na to, czy jest to wersja z łososiem i kaszą jaglaną, czy dodatkiem jest biała kasza gryczana, czy wersja klasyczna  z makrelą i ryżem - zawsze jest pysznie. 
I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊. 
Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu.
Koniecznie wypróbujcie przepis.


Składniki: (na dużą porcję)
  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 woreczki  po 100 g kolorowego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra sproszkowana papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej

Wykonanie: 


Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ryż, sól, pieprz, obie papryki i tuńczyka. Przekładamy całość na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy, i dusimy chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Doprawiamy indywidualnie do smaku. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.





poniedziałek, 24 kwietnia 2017

PASTA Z TWAROGU I SELERA NACIOWEGO

Prosto i smacznie.
I aromatycznie. 
Bo dodatek selera naciowego (uwielbiam go! ❤) wspaniale podkręca smak ... zwykłego przecież twarogu 😊. Do tego tylko pełnoziarnista kanapka i ... jestem w siódmym niebie 😉



Składniki:

  • zmielony twaróg
  • jogurt grecki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:


Seler naciowy i rzodkiewki kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do twarogu wraz z jogurtem. Solimy i pieprzymy do smaku. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby twaróg "przeszedł" smakiem i aromatem selera.
Możemy dodatkowo posypać pastę szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.







czwartek, 13 kwietnia 2017

MOCNO CYTRYNOWA BABKA Z ŻURAWINĄ. NAJLEPSZA!

    A u mnie kolejna babka. Mocno cytrynowa z dodatkiem żurawiny. Dość ścisła, i lekko wilgotna. Dla mnie smakowo - bomba 😍  Ta babka to jedna z moich ulubionych, chociaż na blogu jest ich naprawdę sporo. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma większą foremkę proponuję od razu o  połowę zwiększyć proporcje. 

          • Składniki:
        • 1 szkl mąki pszennej
        • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
        • 3/4 szklanki cukru
        • 130 g masła
        • 5 całych jajek
        • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny, i wyciśnięty z niej sok
        • kilka kropli aromatu cytrynowego
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • 100 g suszonej żurawiny
        • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

        • Wykonanie:

        • Żurawinę zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, aromat cytrynowy, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na końcu wlać ciepłe, rozpuszczone masło. Ponownie całość zmiksować. Żurawinę i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej. Dorzucić do ciasta. Na koniec dodać otartą wcześniej skórkę cytrynową i wymieszać delikatnie całość łyżką.
        • Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki (jeśli używanie foremki silikonowej tak jak ja - nie trzeba tego robić). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona. 





        Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście 
          pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem 😉



środa, 12 kwietnia 2017

CIELĘCINA W ŚMIETANOWYM SOSIE


Duże kawałki cielęcego mięsa 
skąpane w śmietanowym sosie ... 💗



Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta cząbru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • klarowane masło
  • koperek lub natka

Wykonanie:

Cielęcinę kroimy na kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i odrobiną papryki. Podsmażamy na sklarowanym maśle z obu stron. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Całość chwilę smażymy, po czym podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy koperkiem lub posiekaną natką.
Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką np. z marchewki.





sobota, 8 kwietnia 2017

WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA

Najczęściej, to co piekę lub gotuję, zależne jest od tego  co mam (albo raczej czego nadmiar mam) akurat w domu. Gdzieś to  jest zakorzenione i wyniesione z domu ... "żeby się nie zmarnowało" 😊 No i się nie marnuje. U mnie nic. Tym razem było to duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego. Tak na szybko, upiekłam z jego dodatkiem babkę.
Taką pysznie wilgotną babkę, z fajnym posmakiem serka, pachnącą skórką cytrynową i z duużą ilością rodzynek ❤ 
Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉




Składniki:


  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g margaryny o temp. pokojowej
  • 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych)


Wykonanie: 



Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce 

serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. 
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy. 



środa, 5 kwietnia 2017

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Lekko słodki, delikatny ...  prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! 



Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1/2 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
dodatkowo:
  • 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie: 


Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.







sobota, 1 kwietnia 2017

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI, PORA I SERA ŻÓŁTEGO

Pyszna, prosta i szybka do zrobienia. 
Raptem kilka składników i sałatka gotowa! 
Zalecam jednak wstrzymać się z apetytem i schłodzić ją porządnie w lodówce, bo wtedy jest najsmaczniejsza ✬



Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 pory (biała część)
  • 4 ugotowane jajka 
  • puszka kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • koperek 

Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i lekko przepłukujemy na sicie. Pora kroimy, kukurydzę odcedzamy, ser zółty i jajka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 1h, aby składniki przegryzły się, a sałatka nabrała smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.