Duże kawałki cielęcego mięsa
skąpane w śmietanowym sosie ... 💗
- 1 kg cielęciny bez kości
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta cząbru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- klarowane masło
- koperek lub natka
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy na kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i odrobiną papryki. Podsmażamy na sklarowanym maśle z obu stron. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Całość chwilę smażymy, po czym podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy koperkiem lub posiekaną natką.
Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką np. z marchewki.
Czy myślisz Helenko że jagnięcina też się nada?
OdpowiedzUsuńMyślę Elu, że możesz spokojnie wykorzystać do tego dania jagnięcinę, jeśli tylko ją lubisz :-) Pozdrawiam.
Usuń