艣roda, 26 kwietnia 2017

DOMOWY PAPRYKARZ Z TU艃CZYKIEM I KOLOROWYM RY呕EM

Uwielbiam domowy paprykarz 馃挆馃挆馃挆 
Robi臋 go zazwyczaj spor膮 porcj臋, i przez  2-3 dni na kanapkach kr贸luje tylko on 馃槈 . Bez wzgl臋du na to, czy jest to wersja z 艂ososiem i kasz膮 jaglan膮, czy dodatkiem jest bia艂a kasza gryczana, czy wersja klasyczna  z makrel膮 i ry偶em - zawsze jest pysznie. 
I zdrowo, czego ju偶 chyba nie musz臋 dodawa膰 馃槉. 
Dzi艣 zapraszam na paprykarz z tu艅czyka, z dodatkiem kolorowego ry偶u.
Koniecznie wypr贸bujcie przepis.


Sk艂adniki: (na du偶膮 porcj臋)
  • 4 puszki tu艅czyka w sosie w艂asnym (w kawa艂kach)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 woreczki  po 100 g kolorowego ry偶u
  • s贸l
  • pieprz
  • s艂odka i ostra sproszkowana papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej

Wykonanie: 


Tu艅czyka odcedzamy z zalewy, przek艂adamy na miseczk臋. Ry偶 wk艂adamy do lekko osolonego wrz膮tku i gotujemy ok 20 minut. Cebule  kroimy w kostk臋, podsma偶amy na z艂oty kolor na oleju ze szczypt膮 cukru. Marchewk臋 i pietruszk臋 gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a nast臋pnie 艣cieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ry偶, s贸l, pieprz, obie papryki i tu艅czyka. Przek艂adamy ca艂o艣膰 na patelni臋 z podsma偶on膮 cebulk膮. Mieszamy, i dusimy chwilk臋, aby smaki wzajemnie przesz艂y. Doprawiamy indywidualnie do smaku. Po wystudzeniu ch艂odzimy w lod贸wce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrz膮dzenia.





6 komentarzy:

  1. A tunczyka kiedy dodajemy?

    OdpowiedzUsu艅
  2. Witaj Helenko. Zrobi艂am dzisiaj ten paprykarz. Jest pyszny. Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam. Danuta.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesz臋 Danusiu 馃槏 Pozdrawiam cieplutko!

      Usu艅
  3. Witam a czy mo偶na go zawekowac do s艂oik贸w?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja nigdy nie pasteryzowa艂am, ale poszpera艂am w internecie i chyba spokojnie mo偶na pasteryzowa膰 馃槈 Zerknij sobie tutaj: http://ogrodnikwpodr贸偶y.pl/domowy-paprykarz-do-sloikow/

      Usu艅