sobota, 29 kwietnia 2017

MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE!

Kiedy okazało się, że w szafce mam jeszcze spory kawałek marcepanu zaczęłam wertować internet w poszukiwaniu przepisu pozwalającego stworzyć z jego dodatkiem jakiś smakołyk 😉.
Wybór padł na muffunki, które znalazłam na blogu Moje Wypieki (pewnie dlatego, że muffunki robi się niesamowicie szybko). Nie zawiodłam się ani trochę. Jeśli lubicie marcepan, jego smak i zapach to zakochanie się bo uszy w tych pysznych babeczkach. 
Mięciutkie, puszyste, wilgotne  i aromatyczne. 
Przepyszne! 
Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗
Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam maślaną kruszonką, co jeszcze podkręciło ich smak.





Składniki: (na 12 sztuk)
  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
  • płatki migdałów - do posypania

Wykonanie: 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) ze startym na tarce marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.





2 komentarze:

  1. Mam pytanie, czy można upiec to ciasto w formie do keksówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, ponieważ nigdy tak nie piekłam :-)

      Usuń