Pierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :)
Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane panie domu powinny skorzystać z tego przepisu.
Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć.
Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne.
A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :))
Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie, nie mam pojęcia jakie jest dokładne źródło pochodzenia.
Możemy go znaleźć u Margarytki, i na blogu Tysiąc Smaków, i tutaj i na wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- tymianek
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- olej lub oliwa z oliwek
papier do pieczenia
Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia nie wypłynęły nam na zewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut. Po tym czasie będziemy mieli pewność, że pierś jest upieczona w środku. Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie odwijamy papier.
Podajemy z ulubioną surówką :)
Robie od kilku lat i bardzo polecam :))
OdpowiedzUsuńPodejrzalam pomysl na tego kurczazka u Margarytki kilka lat temu i bardzo mi sie spodobal bo nie zawsze mialam w domu bulke tarta albo okazao sie ze jajka sie skonczyly, dziecko male, pogoda fatalna i jak tu wyjsc do sklepu? :D
Dokładnie :) Poza tym taki sposób jest mniej kaloryczny, po drobiowe filety przygotowane w ten sposób są pozbawione kalorycznej bułki tartej i nie nasiąknięte olejem :)
UsuńA sałatka z czego bo wygląda pysznie :) ?
OdpowiedzUsuńKlasyka ... pekinka, marchewka, kawałek pokrojonego ogórka zielonego + majonez z jogurtem i przyprawy do smaku :)
UsuńŚwietny, bez tłuszczu i soczysty, dwie pieczenie na jednym ogniu hehe :D
OdpowiedzUsuń