Na faworki (chru艣ciki) mam jeden 偶elazny przepis od lat .... uuu ... chyba 15 馃憣Od czasu do czasu pr贸buj臋 jednak jakiej艣 odmiany korzystaj膮c z innych przepis贸w (lub metod wyrabiania), aby zwi臋kszy膰 ich krucho艣膰, bo dla mnie jest ona podstaw膮 dobrych fawork贸w.
Ze skutkiem hmmm ... r贸偶nym 馃槈
Dzi艣 z dr偶膮cym sercem postanowi艂am zast膮pi膰 cz臋艣膰 m膮ki pszennej tortowej m膮k膮 krupczatk膮. Nie do ko艅ca by艂am przekonana, jaki m贸j eksperyment przyniesie efekt.
Okaza艂o si臋, 偶e by艂 to strza艂 w 10!
Chru艣ciki s膮 tak kruche, 偶e mia艂am problem posypuj膮c je cukrem pudrem, bo dos艂ownie 艂ama艂y si臋 w d艂oni.
I o to mi chodzi艂o! 馃挭❤
- 200 g m膮ki pszennej tortowej
- 200g m膮ki krupczatki
- 6 偶贸艂tek
- 4 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18%
- 1 艂y偶ka roztopionego i przestudzonego mas艂a
- 1 艂y偶ka spirytusu (u mnie czysta w贸dka)
oczywi艣cie t艂uszcz do sma偶enia.
Dla mnie zawsze niezawodny jest tutaj smalec.
U偶y艂am 4 kostek po 250g.
Wszystkie sk艂adniki zagniatamy. Wyrabiamy dok艂adnie, do艣膰 d艂ugo (chodzi o to, aby wt艂oczy膰 w ciasto jak najwi臋cej powietrza). Po wyrobieniu wk艂adamy ciasto do foliowego woreczka i uderzamy w nie wa艂kiem 5-10 minut. Czynno艣膰 ta spowoduje, 偶e nasze chrusty b臋d膮 bardzo kruche i obsiane pi臋knymi b膮belkami powietrza. Nast臋pnie rozwa艂kowujemy ciasto baaardzo cienko, kroimy na dowolnej wielko艣ci prostok膮ty. Na 艣rodku ka偶dego robimy naci臋cie, przez kt贸re przeci膮gamy jeden koniec ciasta. Sma偶ymy na mocno rozgrzanym t艂uszczu z obu stron na z艂oty kolor. Po usma偶eniu ods膮czamy nadmiar t艂uszczu na papierowym r臋czniczku i posypujemy cukrem pudrem.
I stycze艅 2021 馃槏
Witaj.
OdpowiedzUsu艅Jeszcze nigdy nie robilam chrustu.kiedys musi byc ten pierwszy raz.postanowilam,ze sprobuje wg Twojego przepisu.Mam tylko jedno putanie.Jak smazyc -w garnku czy na glebokiej patelni.Maria
Bardzo si臋 ciesz臋 Mary, 偶e pad艂o na m贸j przepis :)) Ja sma偶臋 je w garnku nie wysokim, ale o szerokim dnie. Tak jest mi wygodniej. Wrzucam wtedy jakie艣 7 - 8 chrust贸w na jeden raz. Pozdrawiam :)
Usu艅Dziekuje za szybka odpowiedz.
Usu艅Nie jadlam faworkow od conajmniej 10ciu lat... W tym roku postanowilam wreszcie zrobic - glownie dla syna lat 8em, ktory duzo polskich potraw omija szerokim lukiem, ale slodkie zje zawsze :D
OdpowiedzUsu艅I tutaj mam pytanie. Jako, ze dla 1 lyzki nie bede kupowac spirytusu czy wodki, to czy moge uzyc tutejszego octu 5% czy lepiej 10% ? Chyba, ze rum kokosowy tez bedzie dobry?
Pozdrawiam z zimnego dzis North East :)
Mo偶esz u偶y膰 spokojnie octu 10% - b臋dzie dzia艂a艂 podobnie jak spirytus czy w贸dka :)) No a rum kokosowy to ju偶 b臋dzie full wypas! Koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o. Pozdrowienia zwrotne z zimnej ostatnio Walii :))
Usu艅Witaj ,m贸j przepis jest w艂a艣ciwie identyczny tyle ,偶e do wybicia ciasta nie wkladam go do folii,ale efekt jest identyczny.W艂a艣nie ten przepis jest najlepszy,bo faworki s膮 bardzo kruche i delikatne
OdpowiedzUsu艅Oj tak ... ten przepis gwarantuje, 偶e nasze faworki b臋d膮 bardzo kruche i niesamowicie pyszne!
Usu艅jak wczoraj wzi臋艂am si臋 za swoje faworki to te偶 w r臋kach trzyma艂am ju偶 krupczatk臋. Ale jednak odstawi艂am. Nast臋pnym razem skorzystam z Twojego przepisu Helenko .
OdpowiedzUsu艅Polecam Krysiu na prawo i lewo ten przepis, bo wg mnie jest najlepszy, chocia偶 na blogu mam kilka innych :-))
Usu艅Bardzo dobre! Dobry przepis - polecam!
OdpowiedzUsu艅Ciasto wysz艂o za g臋ste i za suche, nie daje si臋 wyrobi膰. Nie wiem co mog臋 doda膰.
OdpowiedzUsu艅Ciasto jest g臋ste i 艣cis艂e, wida膰 ju偶 po przepisie jak ma艂o jest w nim p艂yn贸w. Wymaga do艣膰 d艂ugiego wyrabiania, nast臋pnie ch艂odzenie i bardzo cienkiego rozwa艂kowania. Nie mog臋 sugerowa膰 "co doda膰", bo zawsze robi臋 wg tego przepisu, i jak wida膰 na za艂膮czonych zdj臋ciach faworki wychodz膮 idealne. Mo偶na spr贸bowa膰 doda膰 2 艂y偶ki 艣mietany wi臋cej, ale nie gwarantuj臋 jaki b臋dzie efekt. Pozdrawiam.
Usu艅