niedziela, 17 stycznia 2016

BARDZO KRUCHE FAWORKI NA KRUPCZATCE. NAJLEPSZE.

Na faworki (chru艣ciki) mam jeden 偶elazny przepis od lat .... uuu ... chyba 15 馃憣Od czasu do czasu pr贸buj臋 jednak jakiej艣 odmiany korzystaj膮c z innych przepis贸w (lub metod wyrabiania), aby zwi臋kszy膰 ich krucho艣膰, bo dla mnie jest ona podstaw膮 dobrych fawork贸w. 
Ze skutkiem hmmm ... r贸偶nym 馃槈
Dzi艣 z dr偶膮cym sercem postanowi艂am zast膮pi膰 cz臋艣膰 m膮ki pszennej tortowej m膮k膮 krupczatk膮. Nie do ko艅ca by艂am przekonana, jaki m贸j eksperyment przyniesie efekt. 
Okaza艂o si臋, 偶e by艂 to strza艂 w 10! 
Chru艣ciki s膮 tak kruche, 偶e mia艂am problem posypuj膮c je cukrem pudrem, bo dos艂ownie 艂ama艂y si臋 w d艂oni. 
I o to mi chodzi艂o! 馃挭❤
Jaki z tego wniosek? Nie b贸jmy si臋 eksperyment贸w 馃槉 



Sk艂adniki:
  • 200 g m膮ki pszennej tortowej
  • 200g m膮ki krupczatki
  • 6 偶贸艂tek
  • 4 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18%
  • 1 艂y偶ka roztopionego i przestudzonego mas艂a
  • 1 艂y偶ka spirytusu (u mnie czysta w贸dka)
oczywi艣cie t艂uszcz do sma偶enia.
Dla mnie zawsze niezawodny jest tutaj smalec.
U偶y艂am 4 kostek po 250g.


Wykonanie:


Wszystkie sk艂adniki zagniatamy. Wyrabiamy dok艂adnie, do艣膰 d艂ugo (chodzi o to, aby wt艂oczy膰 w ciasto jak najwi臋cej powietrza). Po wyrobieniu wk艂adamy ciasto do foliowego woreczka i uderzamy w nie wa艂kiem 5-10 minut. Czynno艣膰 ta spowoduje, 偶e nasze chrusty b臋d膮 bardzo kruche i obsiane pi臋knymi b膮belkami powietrza. Nast臋pnie rozwa艂kowujemy ciasto baaardzo cienko, kroimy na dowolnej wielko艣ci prostok膮ty. Na 艣rodku ka偶dego robimy naci臋cie, przez kt贸re przeci膮gamy jeden koniec ciasta. Sma偶ymy na mocno rozgrzanym t艂uszczu z obu stron na z艂oty kolor. Po usma偶eniu ods膮czamy nadmiar t艂uszczu na papierowym r臋czniczku i posypujemy cukrem pudrem.









I stycze艅 2021 馃槏






12 komentarzy:

  1. Witaj.
    Jeszcze nigdy nie robilam chrustu.kiedys musi byc ten pierwszy raz.postanowilam,ze sprobuje wg Twojego przepisu.Mam tylko jedno putanie.Jak smazyc -w garnku czy na glebokiej patelni.Maria

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesz臋 Mary, 偶e pad艂o na m贸j przepis :)) Ja sma偶臋 je w garnku nie wysokim, ale o szerokim dnie. Tak jest mi wygodniej. Wrzucam wtedy jakie艣 7 - 8 chrust贸w na jeden raz. Pozdrawiam :)

      Usu艅
    2. Dziekuje za szybka odpowiedz.

      Usu艅
  2. Nie jadlam faworkow od conajmniej 10ciu lat... W tym roku postanowilam wreszcie zrobic - glownie dla syna lat 8em, ktory duzo polskich potraw omija szerokim lukiem, ale slodkie zje zawsze :D
    I tutaj mam pytanie. Jako, ze dla 1 lyzki nie bede kupowac spirytusu czy wodki, to czy moge uzyc tutejszego octu 5% czy lepiej 10% ? Chyba, ze rum kokosowy tez bedzie dobry?
    Pozdrawiam z zimnego dzis North East :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶esz u偶y膰 spokojnie octu 10% - b臋dzie dzia艂a艂 podobnie jak spirytus czy w贸dka :)) No a rum kokosowy to ju偶 b臋dzie full wypas! Koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o. Pozdrowienia zwrotne z zimnej ostatnio Walii :))

      Usu艅
  3. Witaj ,m贸j przepis jest w艂a艣ciwie identyczny tyle ,偶e do wybicia ciasta nie wkladam go do folii,ale efekt jest identyczny.W艂a艣nie ten przepis jest najlepszy,bo faworki s膮 bardzo kruche i delikatne

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ... ten przepis gwarantuje, 偶e nasze faworki b臋d膮 bardzo kruche i niesamowicie pyszne!

      Usu艅
  4. jak wczoraj wzi臋艂am si臋 za swoje faworki to te偶 w r臋kach trzyma艂am ju偶 krupczatk臋. Ale jednak odstawi艂am. Nast臋pnym razem skorzystam z Twojego przepisu Helenko .

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Polecam Krysiu na prawo i lewo ten przepis, bo wg mnie jest najlepszy, chocia偶 na blogu mam kilka innych :-))

      Usu艅
  5. Bardzo dobre! Dobry przepis - polecam!

    OdpowiedzUsu艅
  6. Ciasto wysz艂o za g臋ste i za suche, nie daje si臋 wyrobi膰. Nie wiem co mog臋 doda膰.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest g臋ste i 艣cis艂e, wida膰 ju偶 po przepisie jak ma艂o jest w nim p艂yn贸w. Wymaga do艣膰 d艂ugiego wyrabiania, nast臋pnie ch艂odzenie i bardzo cienkiego rozwa艂kowania. Nie mog臋 sugerowa膰 "co doda膰", bo zawsze robi臋 wg tego przepisu, i jak wida膰 na za艂膮czonych zdj臋ciach faworki wychodz膮 idealne. Mo偶na spr贸bowa膰 doda膰 2 艂y偶ki 艣mietany wi臋cej, ale nie gwarantuj臋 jaki b臋dzie efekt. Pozdrawiam.

      Usu艅