niedziela, 24 stycznia 2016

CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ... 
Babka cytrynowa. 
Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.  
Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :))


Składniki:


  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny 
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek 



  • Wykonanie: 



  • Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
  • Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona.
  • Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 





7 komentarzy:

  1. Twoja babka przywołuje wspomnienia z dzieciństwa :) moja babcia często taką robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jak sięgam pamięcią to babki były zawsze .... i drożdżówki ... i jabłeczniki (zwane teraz szarlotkami) i zwykłe ciasta ucierane z owocem ... a potem przyszła moda na kombinowane ciasta z kremami, śmietanami i tysiącem czasem zbędnych dodatków :-) A przecież smak tkwi w prostocie :)

      Usuń
  2. Coś dla mnie 😊 Myślę,że w najbliższym czasie pokuszę się o jej przygotowywanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka stała się przebojem w naszym domu :) Jednak nie byłabym sobą, żeby jej nie "zmodyfikować". Razem ze startą skórką cytrynową dodaję sok z cytryny. ;) Polecam PYCHOTA :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :) Z sokiem pewnie jest jeszcze bardziej cytrynowa :)

      Usuń
  4. Babka rewelacyjna.!!!!

    OdpowiedzUsuń