wtorek, 30 czerwca 2015

MINI PALMIERY

Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego. 
Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.
 Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu 😊
Są pyszne szczególnie lekko ciepłe ❤




 Składniki:
  • op. gotowego ciasta francuskiego (u mnie 375g)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 op. cynamonu

Wykonanie: 


Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości ciastek) do zrumienienia. 
Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini ciasteczek.





3 komentarze: