niedziela, 29 marca 2015

PROSTA BABKA CYTRYNOWA

Wilgotna, puszysta i odpowiednio słodka :) 
O zapachu i smaku skórki cytrynowej.
Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień. 
Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ... 
U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę tu chodzi, a o smak. 
A smak to ona ma ... uuuuu..... rewelacyjny! :))




Składniki:

  •  250g  masła (o temperaturze pokojowej)
  •  200g  cukru 
  •  skórka otarta  z 1 sparzonej cytryny
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  •  4 jajka
  •  250g mąki
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki soku z cytryny



Wykonanie: 


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać  skórkę z cytryny i kolejno wbijać całe jajka, za każdym razem wszystko dobrze ubijając.  Mąkę przesiać, dodać sól oraz proszek do pieczenia. Po łyżce dodawać ją do masy jajecznej ubijając na średnich obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką.  Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta i piec około 65-70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej. 
Uświetnieniem babki, będzie cytrynowy lukier lub cukier puder - ja pominęłam :))




wtorek, 24 marca 2015

MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE

Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. 
A do tego mocno czekoladowe :))
Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... 




Składniki: (na 12 sztuk)
suche
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g  czekolady deserowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • kropelki czekoladowe (u mnie 80g)
mokre
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą na tarce na oczkach czekoladę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajko mieszamy  z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. 
Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. 


Pieczemy w 190st. przez ok 20 minut  (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.






piątek, 20 marca 2015

INDYCZA ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Taka rolada to dobra alternatywa dla gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :)) 

Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe. 

Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. 




Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 szt surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • bulion

Wykonanie:


Filet naciąć tak, aby powstał  plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie mięsa  ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe.




środa, 18 marca 2015

DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

Drożdże są u mnie w lodówce zawsze. 
I w lodówce , i w zamrażarce :) 
Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. 
Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... 
Pychota :))



Składniki: (na 12 średnich rogali)
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • powidła śliwkowe
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali


Na kruszonkę:
  • 60 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła



Wykonanie: 

Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).




wtorek, 10 marca 2015

FRITTATA Z CUKINIĄ JAMIE OLIVERA

Przepisy Jamie Olivera są cudowne w swojej prostocie i ... expresowym czasie wykonywania :)) Kocham go za to (jako kobieta pracująca), bo nie raz pozwolił mi przygotować szybki obiad lub ciepłą kolację. 
Tym razem podpatrzyłam w kuchni+ jak przygotowywał frittatę z cukinią, i postanowiłam wypróbować przepis. 
Frittatę przygotowałam na kolację i muszę powiedzieć, że baaardzo nam smakowała :))




Składniki:
  • 4 jajka
  • pół cukinii
  • 50 g sera ricotta
  • koperek
  • pół pęczka grubego szczypiorku
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • sporo pieprzu

Wykonanie: 


Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na  sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość.
Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy  cukinię i  podsmażamy przez 3-4 minuty, aż sok odparuje. Po tym czasie patelnię zestawiamy z ognia. 
Następnie na patelnię z cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180st.
Zapiekamy ok. 15 - 18 minut, aż jajka się zetną. 


środa, 4 marca 2015

DROŻDŻOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ

Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) 
Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. 
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... 



Składniki: (na 10 szt.)


  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta soli 
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50 g skórki pomarańczowej


Wykonanie: 


Mleko lekko podgrzewamy.  Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość  i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być.  Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.