Drożdże są u mnie w lodówce zawsze.
I w lodówce , i w zamrażarce :)
I w lodówce , i w zamrażarce :)
Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego.
Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...
Pychota :))
Składniki: (na 12 średnich rogali)
- 1/2 kg maki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jaja + 2 żółtka
- 5 dkg drożdży
- 12.5 dkg masła (margaryny)
- 1/2 szkl. mleka
- aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- powidła śliwkowe
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali
Na kruszonkę:
- 60 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 50 g rozpuszczonego masła
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa :)) zapraszam ponownie :)
UsuńCzy nie ma pomyłki wagowej przy składnikach na kruszonkę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! KK
Dzięki za spostrzegawczość :)) Już poprawiłam. Pozdrawiam
UsuńWygladaja pysznie,uwielbiam ciasta drozdzowe.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńja również :)
UsuńSlicznie wygląda ta zastawa Helenko!Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Ewo takie starocie, bardziej niż nowoczesną formę :)) pozdrowionka!
Usuń