wtorek, 24 marca 2015

MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE

Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. 
A do tego mocno czekoladowe :))
Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... 




Składniki: (na 12 sztuk)
suche
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g  czekolady deserowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • kropelki czekoladowe (u mnie 80g)
mokre
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą na tarce na oczkach czekoladę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajko mieszamy  z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. 
Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. 


Pieczemy w 190st. przez ok 20 minut  (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.






10 komentarzy:

  1. Są to muffinki bez cukru? Czy czekolada deserowa ma go w sobie na tyle, że są wystarczająco słodkie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za spostrzegawczość, przepis uzupełniony :))

      Usuń
  2. wyglądają lepiej niż w niejednej piekarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie muffiny lubię najbardziej,pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, chociaż muffiny piekę od święta :))

      Usuń
  4. Uwielbiam czekoladę! Pprzepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę piec w samych papilotkach? Będę piec w prodiżu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nigdy nie piekłam muffinek w prodiżu, trudno mi więc powiedzieć jak będą się one w nim zachowywały (czy nie stracą kształtu, lub czy nie będzie zbyt mały obieg powietrza). Jak już się skusisz upiec w ten sposób daj znać jak wyszły :)) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Piękne :). Te też muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń