niedziela, 16 czerwca 2013

ZUPA Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY

Zawsze na przełomie letnich miesięcy dopada nas kapuściane szaleństwo😍
 Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
 dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da😉
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
 Pyyycha było 😎 !



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 20 dag boczku wędzoneg0
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion (ja miałam drobiowy ugotowany z 3 nóg kurczaka)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy ugotowany na udkach drobiowych. Wkładamy do niego poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Obrane mięso kurczaka również trafia u mnie do zupy 😎





CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? 
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? 
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło 😊


Składniki:


  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • masło
  • 15 dkg boczku
  • 1 łyżka mąki
 Wykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą. Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.



"BIGOS" Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍 
Ugotowałam zupę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:


Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew. odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem.


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 



FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. 
Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad ❤



Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • bułka tarta
  • masło (82% tłuszczu)

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę.