Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego?
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem?
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem?
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło 😊
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
- 1 jabłko
- 3 łyżki octu winnego
- sól do smaku
- cukier do smaku
- masło
- 15 dkg boczku
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą. Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz