środa, 21 sierpnia 2013

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA I SELERA NACIOWEG0

Robiłam już kilka razy podejście, żeby zrobić sałatkę z surowego kalafiora, ale jakoś tak schodziło ... na niczym.  Dziś w końcu się zebrałam i .... wyrzucam sobie, że tak późno! 
Sałatka jest rewelacyjna. Składniki dobrane idealnie. I ta chrupkość, którą uwielbiam dosłownie we wszystkim.... 
Początkowo zamierzałam zrobić ją tylko z jajkiem i szynką (+kalafior oczywiście), ale po spróbowaniu była dla mnie zbyt delikatna i czegoś mi brakowało.
 Dorzuciłam jeszcze aromatyczny seler naciowy i 2 drobno pokrojone ogórki konserwowe - dla wzbogacenia smaku. I to był strzał w 10! 
Składniki pasują idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe...




Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g szynki (dowolnej)
  • 2 ogórki konserwowe
  • pieprz
  • szczypiorek
  • koperek
  • majonez

Wykonanie:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, które kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. Jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę  i ogórki konserwowe kroimy w paseczki.  Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 2h.




6 komentarzy:

  1. Muszę ją zrobić, narobiłaś mi wielkiej ochoty, a jest w niej wszystko, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Szybciutka, prościutka i baaardzo smaczna :-)

      Usuń
  2. Zrobiłam, gości i domowników nakarmiłam, byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką, tylko idę na łatwiznę, kalafior ścieram ba tarce z dużymi otworami.

    OdpowiedzUsuń
  4. a kalafior ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń