niedziela, 30 grudnia 2012

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE MOJEJ MAMY


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • ok 230 g miodu
  • 2 całe jaja
  • 1  łyżka kakao (można, ale nie trzeba)
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 - 6 dkg przyprawy do pierników
  •  
Wykonanie:

Miód roztopić z tłuszczem, łyżką kakao i przyprawą do pierników. Wystudzić. Mąkę, jaja i wystudzony tłuszcz wyrobić dodając na końcu sodę rozpuszczoną w małej ilości wody. Wyrobić. Rozwałkować.  Wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temp. 175st ok 15 minut (w zależności od grubości wyciętych pierników).

Wspomnienie świąt z dzieciństwa... to zawsze zapach pieczonych pierniczków. Piekła je  moja mama, potem ja z moim małym Bartusiem, wciąż staram się kontynuować tradycję, tyle, że dziś piekę je.. już sama ...



1 komentarz:

  1. Oj, mnie też się smutno zrobiło, bo i ja uwielbiałam gotować z moją mamą...

    OdpowiedzUsuń