niedziela, 30 grudnia 2012

CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ MOJEJ MAMY

Moja mama ciastka przez maszynkę piekła kiedyś bardzo często, zawsze obowiązkowo na maśle... piekła ich całą górę a potem chowała do żółtej, metalowej puszki ...
Mam w pamięci tę żółta puszkę jak i niezapomniany smak maszynkowych ciastek... 😍

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła 82%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g.
  • 1 jajo + 1 żółtko
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy w lodówce. Na maszynkę do mięsa nakładamy nasadkę do robienia ciastek. Wkładamy po kawałku schłodzonego ciasta i kręcąc wyciskamy różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 12-15 min na złoty kolor w temp. 175 st.




        Mmmmm... pychotka ... pachną masłem i ... wspomnieniami rodzinnego domu.

11 komentarzy:

  1. Kostka masła to ile? 200g?

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. Szukałam tego przepisu. Moja Babcia czasem robiła je ze skwatek. "Niebo w Gębie". Dziecięce lata przychodzą we wspomnieniach. PozdraWiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do ciastek ujmując mąki można dać kakao, czekoladę albo orzeszki zmielone, jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kakao i zmielone orzechy spokojnie ... nie wiem jak z czekoladą. Jakoś mi tu nie pasuje do tych maszynkowych ciastek.

      Usuń
  5. Ja zawsze dodaję wiórki kokosowe.Są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne i pachnące, mąż już podjada. Do świąt chyba nie wytrzymają. Ciasto trochę mi się kruszyło, ale łyżka śmietany załatwiła sprawę. Są przepyszne. 🤤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszły i smakują 😉 W kuchni czasem potrzeba odrobina zmiany/fantazji, żeby się udało. Fajnie, że sobie poradziłaś.

      Usuń
  7. Wyszły cudne i tak też smakują Dziękuję

    OdpowiedzUsuń