czwartek, 10 października 2024

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KLOPSIKÓW

Zapiekanka z ziemniaków i mielonych klopsików to proste danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, jak większość dań z piekarnika 😎 Klopsy są mięciutkie, a ziemniaki nabierają ich posmaku. Do tego podałam surówkę z papryki konserwowej, ogórka kiszonego i cebuli

Obiad - pierwsza klasa!


Składniki:

  • 3-4 surowe obrane ziemniaki 
  • sól
  • oregano lub inne ulubione zioła
  • słodka papryka
  • łyżka oleju

Ziemniaki kroimy na nie mocno grube plasterki. Posypujemy ulubionymi przyprawami, polewamy olejem.

Na klopsiki:

  • 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku kajzerka (później odciśnięta)
  • 1 mała pokrojona drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy dokładnie masę. Formujemy klopsiki wielkością odpowiadające plastrom ziemniaków. 

Wykonanie:

Formę do zapiekania smarujemy olejem (lub masłem). Układamy ściśle plastry ziemniaków na przemian z klopsikami. Dorzucamy 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. 


Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekamy około 40-45 minut. Ja zapiekałam bez przykrycia, chciałam aby klopsiki się zapiekły, a nie ugotowały. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz