środa, 27 września 2023

MIĘCIUTKIE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI. Z NUTĄ CYNAMONU

Odkąd Krysia z bloga "Takie tam moje pomysły" podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem śmietany kremówki, robiąc jakiekolwiek drożdżówki, słodkie bułeczki czy rogaliki korzystam tylko z Jej przepisu. Ciasto jest rewelacyjne. Tłuściutkie ... miękkie, nie przykleja się do stolnicy, więc praca z nim to przyjemność. A efekt końcowy? Wypieki są rewelacyjne! Bardzo delikatne i puszyste. I co ważne przy drożdżowych wypiekach długo zachowują swoją świeżość. Moje śliwkowe bułeczki piekłam w czwartek, a ostatnią dojadałam do niedzielnej kawy i była tak samo mięciutka jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam przepis 😎👌


Przepis i wykonanie cytuję za autorką: 

Składniki: U mnie wyszło 14 szt dużych bułeczek

  •  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciepłego mleka
  •  25 g drożdży świeżych
  •  150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki
  •  1 całe jajko + 5 żółtek
  •  cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele więcej jak pół szklanki
  •  szczypta soli
  •  śliwki węgierki pokrojone na kawałki i wymieszane  z łyżeczką cynamonu i  łyżką bułki tartej 

U mnie dodatkowo kruszonka - z tego przepisu

Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie.  Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne, ale nie będzie się też kleić. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować  placuszek i solidnie nadziewać śliwkami. Skleić bardzo dokładnie i odstawić do wyrastania. Kiedy bułeczki wyrastają, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułeczki białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut.







niedziela, 24 września 2023

UDKA Z KURCZAKA (BEZ SKÓRY I KOŚCI) W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Uwielbiam wytrybowane udka z kurczaka. To bardzo fajny kawałek mięsa i mega smaczny. Dla mnie o niebo smaczniejszy niż np. filet, który jest chudy i niskokaloryczny, ale generalnie bez wyrazu. Trzeba go porządnie doprawić, żeby był smaczny. Udka są rewelacyjne. Robię z nich kotlety, roladki z farszem, albo podsmażam, a potem duszę w sosie własnym. Jeśli tylko umiecie wytrybować udka, albo macie możliwość kupić już takie pozbawione skóry i kości - polecam gorąco! 😎👌



Składniki:
  • 1 kg wytrybowanych udek z kurczaka
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej - do smażenia
  • bulion/woda - do podlania mięsa
  • płaska łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:


Suszone grzyby zalewamy wodą. Wytrybowane udka posypujemy mieszanką przypraw. U mnie to: sól, pieprz, obie papryki i majeranek wymieszane z 3 łyżkami oleju. Natarte dokładnie udka odstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnie, po wyjęciu z lodówki obsmażamy je z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zezłoci zawartość patelni podlewamy bulionem/wodą i zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka z udkami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już odpowiednio miękkie sos zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podamy z ulubionymi dodatkami: kaszą, kluskami czy ziemniakami. 






piątek, 22 września 2023

JABŁKA W CIEŚCIE. PYSZNA KLASYKA

No kto nie lubi takich pyszności? 😎 Nie da się ... 😂 Pyszne jabłka (u mnie antonówki, uwielbiam ich kwaśny smak w połączeniu z cukrem) w gęstym, naleśnikowym cieście. Smakują wybornie szczególnie u progu jesieni, kiedy jabłek jest zatrzęsienie. 🍎🍏 Powiem Wam, że dla mnie o niebo smaczniejsze od klasycznych racuchów. 



Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 120-130 ml mleka
  • 2 całe jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • opcjonalnie: trochę cynamonu
  • olej do smażenia
Wykonanie:


Jabłka obieramy. Kroimy na plastry o grubości ok. 0.8 cm. Jeśli są bardzo kwaśne (tak jak moje) każdy plasterek posypujemy odrobiną cukru. Odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą rózgi mieszamy do momentu połączenia się składników. Każdy plaster jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem lub cukrem pudrem. 





poniedziałek, 18 września 2023

PIKANTNE SKRZYDEŁKA. PIECZONE I PANIEROWANE

Mięciutkie i aromatyczne. I meeega chrupiące. Może trochę czasochłonne, ale smak tych skrzydełek wynagradza nam czas spędzony na ich przygotowaniu. Dzięki wcześniejszemu upieczeniu skrzydełek w piekarniku (czas pieczenia zależy od wielkości skrzydełek) mięso wprost się rozpada i jest bardzo soczyste. Dodatkowym plusem jest to, że nie musimy ich długo smażyć w głębokim tłuszczu, tylko do uzyskania złotego koloru panierki.



Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
Na marynatę:

  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 
  • pół łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy.

Na panierkę:
  • bułka tarta 
  • płatki kukurydziane
  • słodka i ostra papryka
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka i jajka do panierki
Wykonanie:


Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki czyli tzw. lotki (odkładamy je do wykorzystania podczas gotowania bulionu). Wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy dokładnie tak, aby każdy kawałek pokrył się marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st . Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Wystudzone skrzydełka panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej w pokruszonymi płatkami (tak pół na pół) i papryką. Smażymy na średnim ogniu do zezłocenia.




piątek, 15 września 2023

MALINOWA KOSTKA

Wiadomo, że czekolada i maliny to duet idealny 😍👏 
Smak tego prostego ciasta potwierdza to w 100%. Wilgotny, czekoladowy spód + malinowa masa budyniowa uwieńczona galaretką dają bardzo lekkie, przyjemne w smaku ciasto. 



Składniki na czekoladowy spód:( foremka 24cm x 24cm)

  • 150 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 125 g masła 
  • 3 średnich jajek
  • 120 g cukru 
  • 125 ml mleka 
  • 2 płaskie łyżki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce. Mieszamy. Do małego rondelka wlewamy mleko. Dodajemy masło. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewamy na małej mocy palnika, aby masło się roztopiło. Następnie dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Całość mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do miski z suchymi produktami dodajemy ubite jajka i wlewamy masę z rondelka. Mieszamy trzepaczką. Otrzymaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 30 minut. Po wyjęciu studzimy.
 
Składniki na masę malinową:
  • 3.5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g)
  • 2 galaretk1 malinowe
  • ok 200 g malin
W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretki (proszek). Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia co jakiś czas mieszając. Po lekkim wystudzeniu dodajemy do masy maliny. Mieszamy.
Ciepłą masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Odstawiamy do ściągnięcia się masy.

Galaretka:
  • 2 galaretki malinowe
  • 200 g malin
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zacznie lekko się ściągać (gęstnieć), na wcześniej schłodzoną masę malinową wykładamy maliny i zalewamy całość galaretką. 







poniedziałek, 11 września 2023

SEROWE PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI

 Pyszne, puchate placuszki serowe tym razem postanowiłam zrobić z dodatkiem śliwek węgierek. Wyszło pysznie! I ten zapach śliwek, który rozchodził się podczas smażenia ... 😋 Mniam! 


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mielonego twarogu
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • wydrążone śliwki węgierki pokrojone na kawałki
Wykonanie:


Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godz. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone śliwki. Mieszamy i nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany olej formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.  Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy oprószone cukrem pudrem, posypane cukrem lub zjadamy bez dodatków.





sobota, 9 września 2023

MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG)

Japońska metoda  wypieku chlebów i ciast drożdżowych  "Tangzhong" ciekawiła mnie od dawna. W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki, puszysty miąższ i znacznie dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne, drożdżowe wypieki. 
Jeśli chcecie upiec tą metodą mięciutki chleb lub wytrawne bułki, wystarczy tylko znacznie ograniczyć cukier.


 
Składniki na tangzhong:
  • 20 g mąki pszennej
  • 50  g wody
  • 50 g mleka
Do małego garnuszka wlewamy płyny (wodę i mleko) i podgrzewamy je do około 65 st C. Następnie dodajemy przesianą mąkę i gotujemy  cały czas mieszając, do uzyskania gęstej pasty. Uważamy, aby  nie doprowadzić  masy do wrzenia, utrzymując stałą temperaturę . Ugotowany kleik (zasmażkę wodną) odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia (czas odstania to minimum 30 minut)

Składniki na ciasto właściwe (na 9 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • wystudzony tangzhong
  • 100 g cukru
  • 200 g  ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży instant 
Dodatkowo:
suszona żurawina, wcześniej namoczona i odciśnięta z nadmiaru wody
1 żółtko do posmarowania bułek
kruszonka3

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy około 7-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po wyrośnięciu, ciasto odgazowujemy, dodajemy żurawinę i ponownie zagniatamy. Dzielimy je na 9 części, każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt i zwijamy wzdłuż szerszego brzegu w rulon. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.


Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut. 









wtorek, 5 września 2023

WIEPRZOWINA W SOSIE WŁASNYM

Duże kawałki karkówki i łopatki w ciemnym aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa wieprzowego. Smacznie, klasycznie i prosto 😋 Do tego tylko ziemniaki/kasza i ulubione dodatki: u mnie zazwyczaj są to buraczki, ogórek i jakaś surówka. Ale i np. gotowana, kiszona kapusta pasuje tutaj doskonale.



Składniki:
  • 500 g karkówki
  • 500 g łopatki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • papryka słodka i ostra
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:


Grzyby suszone zalewamy niewielką ilością wody. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i podsmażamy mięso mocno ze wszystkich stron. Możemy je nawet lekko przypalić, sos będzie miał wtedy ładniejszy kolor. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.







niedziela, 3 września 2023

CHRUPIĄCA SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKA KONSERWOWEGO




Składniki:
  • 1/4 główki kapusty białej
  • kilka ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka majonezu
  • koperek
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłońmi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, łyżkę majonezu, do smaku trochę cukru, pieprzu i posiekany koperek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki wzajemnie przegryzły się.