pi膮tek, 15 wrze艣nia 2023

MALINOWA KOSTKA

Wiadomo, 偶e czekolada i maliny to duet idealny 馃槏馃憦 
Smak tego prostego ciasta potwierdza to w 100%. Wilgotny, czekoladowy sp贸d + malinowa masa budyniowa uwie艅czona galaretk膮 daj膮 bardzo lekkie, przyjemne w smaku ciasto. 



Sk艂adniki na czekoladowy sp贸d:( foremka 24cm x 24cm)

  • 150 g m膮ki pszennej tortowej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 125 g mas艂a 
  • 3 艣rednich jajek
  • 120 g cukru 
  • 125 ml mleka 
  • 2 p艂askie 艂y偶ki kakao 
  • 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Wszystkie suche sk艂adniki umieszczamy w misce. Mieszamy. Do ma艂ego rondelka wlewamy mleko. Dodajemy mas艂o. Rondelek z mas艂em i mlekiem podgrzewamy na ma艂ej mocy palnika, aby mas艂o si臋 roztopi艂o. Nast臋pnie dodajemy pokruszon膮 gorzk膮 czekolad臋. Ca艂o艣膰 mieszaj do rozpuszczenia si臋 czekolady, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszyst膮 mas臋. Do miski z suchymi produktami dodajemy ubite jajka i wlewamy mas臋 z rondelka. Mieszamy trzepaczk膮. Otrzyman膮 mas臋 wylewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na oko艂o 30 minut. Po wyj臋ciu studzimy.
 
Sk艂adniki na mas臋 malinow膮:
  • 3.5 szklanki mleka
  • 2 budynie 艣mietankowe bez cukru (40g)
  • 2 galaretk1 malinowe
  • ok 200 g malin
W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka. W pozosta艂ym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budy艅. Rozrobiony budy艅 wlewamy na gotuj膮ce si臋 mleko i zagotowujemy ci膮gle mieszaj膮c. Ugotowany budy艅 zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretki (proszek). Mieszamy dok艂adnie, a偶 do rozpuszczenia si臋 galaretki. Mas臋 odstawiamy do lekkiego przestudzenia co jaki艣 czas mieszaj膮c. Po lekkim wystudzeniu dodajemy do masy maliny. Mieszamy.
Ciep艂膮 mas臋 wylewamy na czekoladowe ciasto. Odstawiamy do 艣ci膮gni臋cia si臋 masy.

Galaretka:
  • 2 galaretki malinowe
  • 200 g malin
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zacznie lekko si臋 艣ci膮ga膰 (g臋stnie膰), na wcze艣niej sch艂odzon膮 mas臋 malinow膮 wyk艂adamy maliny i zalewamy ca艂o艣膰 galaretk膮. 







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz