środa, 22 lutego 2023

KLOPSY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ

Bardzo lubimy klopsy jajeczne, więc wariacji na ich temat jest już na blogu sporo 😉 W sumie cokolwiek się do nich doda - będzie pasowało i smakowało. Nie musicie więc trzymać się ściśle przepisu. Na moim blogu znajdziecie przepis na klopsy z dodatkiem tuńczyka, pieczarek, kalafiora ... a tym razem zapraszam na pyszne jajeczne klopsy z dodatkiem kaszy jaglanej. Są delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Jemy je jako danie obiadowe, a jak zostaną wcinamy na zimno. 


Składniki: (na 16 szt)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2  zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
  • olej
  • dodatkowo (ale nie obowiązkowo) 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego

Wykonanie:


Zacznijmy od ugotowania kaszy.

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, pozbywając się w ten sposób jej goryczki. Po dokładnym przepłukaniu kaszy przelewamy ją wrzącą wodą. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowaną kaszę jaglaną,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – mniej więcej 15-20 minut.  Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę z papryką, wystudzoną kaszę, starty ser,  posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





wtorek, 21 lutego 2023

SERNIK WIEDEŃSKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM




Składniki: (na tortownicę 24 cm)
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
  • 1 kostka masła o wadze 200 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g
  • kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego
Składniki na mus:
  • 500 g truskawek ( u mnie mrożone)
  • 1.5 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:


Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą  masę. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego rozpuszczone masło, proszek budyniowy oraz aromat. Wymieszać dokładnie łyżką (ja mieszałam szeroką, drewnianą łyżką). Ubite na puch jajka z cukrem dodawać w 2-3 partiach do miski z twarogiem mieszając całość łyżką. 
Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Proponuję również przedłużyć wysokość formy papierem do pieczenia, ponieważ sernik czasami mocno rośnie (ale nie zawsze 😉) . Do tortownicy wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na 90 - 100 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. 
Mus truskawkowy:
Truskawki rozmrażamy (jeśli mamy zamrożone, a jeśli świeże pomijamy czynność) i blendujemy na gładki mus. Następnie przekładamy je do rondelka, i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego musu wsypujemy  1 i 1/2 opakowania galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy mus jest chłodny i zacznie tężeć wylewamy go na wystudzony sernik. W tym celu zrobiłam sobie na serniku obręcz z folii aluminiowej. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. 




           

środa, 15 lutego 2023

DONATY Z PIEKARNIKA

Donat/donut/doughnuts - brzmi różnie, ale oznacza zawsze to samo 😎 pysznego pączka z dziurką. 
Piekłam już duże donaty drożdżowe, które wycinałam kubkiem, piekłam mini donaty w elektrycznej maszynce, a tym razem upiekłam je w specjalnej foremce do średniej wielkości donatów. Przepis zaczerpnęłam ze strony Gotuj z cukiereczkiem. Jest idealny! Donaty są mięciutkie, przepis baaardzo prosty i szybki do wykonania. Dodatkową zaletą wypieku donatów w takiej formie jest to, że są idealnie równe i zachowują fajnie kształt. "Ubranko" dla moich donatów to tylko jedna w tysięcy możliwości przyozdobienia wypieków. Możemy je zwyczajnie posypać cukrem pudrem, polać kolorową polewą czy lukrem no i ozdobić też na wiele sposobów. Szczególną frajdę ze zdobienia będą miały dzieci 😉 Myślę, że teraz jak już dorobiłam się foremki, będę podrzucała Wam rózne wersje tych małych pyszności 😍




Składniki: na 24 szt donatów o średnicy 7 cm.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki maślanki
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
W jednej misce umieszczamy suche produkty czyli: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: maślankę, rozpuszczone, letnie masło, roztrzepane jajka i aromat. Zawartość każdej z miski mieszamy, a nastepnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy różgą do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy przy użyciu pęczelka odrobiną oleju. W każdy otwór nakładamy ciasta do 2/3 wysokości. Najlepiej zrobimy to przy użyciu worka cukierniczego z odciętą końcówką (ale mała łyżeczka też da radę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 10-12 min do tzw. suchego patyczka.




Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone - dekorujemy. 

U mnie dekoracja z polewy z białej czekolady:
  • 120 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 40 ml śmietanki 30%
Śmietankę rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy sie rozpuści, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Lekko studzimy. Każdego donata zanurzamy z jednej strony do połowy w polewie i posypujemy ozdobami. 









czwartek, 9 lutego 2023

SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU

Pieczona szynka 😍 Pyszny kawałek, chudego, zdrowego mięsa, który po przyrządzeniu możemy podać jako danie obiadowe (z powstałych soków zrobić do niej pyszny sos) albo zjadać na zimno z chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym. 
Do zrobienia mojej pieczeni  użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę. 



Składniki:

Na solankę:
  • ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnk
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki soli
Sól i przyprawy zalewamy wodą. Mieszamy, aby sól sie rozpuściła. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony czosnek. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso, by było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni). 
Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą, 
do której użyłam:
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżki majeranku
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w przykrytym naczyniu w 190 st przez 30 minut, po czym podlewamy mięso 1/2 szkl gorącej wody (jeszcze lepiej bulionu), zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy przez kolejną godzinę. Ostatnie 10 - 15 minut bez przykrycia.