Pieczona szynka 馃槏 Pyszny kawa艂ek, chudego, zdrowego mi臋sa, kt贸ry po przyrz膮dzeniu mo偶emy poda膰 jako danie obiadowe (z powsta艂ych sok贸w zrobi膰 do niej pyszny sos) albo zjada膰 na zimno z chrzanem, musztard膮, 膰wik艂膮 czy sosem czosnkowym.
Do zrobienia mojej pieczeni u偶y艂am szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaj臋 proporcje na solank臋 i marynat臋.
Na solank臋:
- ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody
- 1 cebula
- 4 z膮bki czosnk
- 3-4 li艣cie laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 1 艂y偶ka majeranku
- 4 艂y偶ki soli
S贸l i przyprawy zalewamy wod膮. Mieszamy, aby s贸l sie rozpu艣ci艂a. Dodajemy pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋 i pokrojony czosnek. Tak przygotowan膮 mieszank膮 zalewamy mi臋so, by by艂o ca艂kowicie zanurzone. Ostawiamy w ch艂odne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni).
Po tym czasie wyjmujemy szynk臋 z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowan膮 marynat膮,
do kt贸rej u偶y艂am:
- 2 艂y偶ki ostrej musztardy
- 3-4 przeci艣niete przez prask臋 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶eczk臋 miodu
- 1 艂y偶eczk臋 s艂odkiej papryki
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki
- 4 艂y偶ki oleju
- 2 艂y偶eczki soli
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu
- 1 艂y偶ki majeranku
Nast臋pnie mi臋so przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego. Pieczemy w przykrytym naczyniu w 190 st przez 30 minut, po czym podlewamy mi臋so 1/2 szkl gor膮cej wody (jeszcze lepiej bulionu), zmniejszamy temperatur臋 do 150 st i pieczemy przez kolejn膮 godzin臋. Ostatnie 10 - 15 minut bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz