wtorek, 31 stycznia 2023

JOGURTOWA ZEBRA. PYSZNY DESER BEZ PIECZENIA

Mniam, mniam - tak opiszę ten deser (bo zdecydowanie określenie ciasto mi tu nie pasuje 😉) Bardzo prosty, szybki, tani i smaczny. I nie mocno kaloryczne, bo do wykonania użyłam jogurtu greckiego. A jeśli jeszcze chcecie zmniejszyć kaloryczność, to oczywiście można użyć zamiast cukru pudru -  erytrytolu. Wtedy będzie już "fit" pełną gębą, jak to mówią 😉 Polecam z całego 💓💓 zwłaszcza poczatkującym w kulinarnych wypiekach lub tym, u których np. szwankuje piekarnik. 



Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 3  opakowania jogurtu greckiego po 370 g każde
  • 4 dowolne galaretki (mogą być przeźroczyste, ale niekoniecznie)
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • kilka kropli barwnika spożywczego żółtego (niekoniecznie)

Wykonanie: 


4 galaretki (w oryginale każda z nich na 500 ml wody) rozpuszczamy w 1l gorącej wody. U mnie były to 2 galaretki cytrynowe i 2 galaretki mango - ale możemy użyć tutaj galaretek o dowolnym kolorze i smaku. Np. do warstwy z kakao dodać 2 galaretki przeźroczyste, a do białej warstwy jogurtowej np. 2 galaretki wiśniowe. Galaretki zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jogurty dzielimy na 2 części. Do jednej miseczki z połową jogurtu dodajemy 3 płaskie łyżki cukru pudru. Mieszamy trzepaczką lub rózgą. Następnie dodajemy 3 płaskie łyżki kakao. Mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy 3 płaskie łyżki cukru pudru, i również mieszamy. Kiedy galaretka zacznie się ściągać połowę dodajemy do miseczki z masą kakaową, a drugą połowę do miseczki z białą masą (dla koloru dodałam też kilka kropli żółtego barwnika spożywczego). Mieszamy obie rózgą. Spód tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na całe dno blaszki wylewamy cieniutką warstwę kakaowej masy. Przechylają formę rozprowadzamy ją po całym dnie. Następnie na środek wylewamy 5 łyżek drugiej masy, a na nią znowu 5 łyżek masy kakaowej, i tak naprzemiennie, aż do wyczerpania obu mas. Po ukończeniu tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  








 

środa, 25 stycznia 2023

PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM

 Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. 
Pychota! 



Składniki:
  • 400 g pieczarek 
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło klarowane/olej
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 g kuskusu perłowego
  • 3 szt białej, surowej kiełbasy (ilość kiełbasy zależy od tego, ile pulpetów chcemy uzyskać)

Wykonanie:


Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy z niej małe pulpeciki, które wrzucamy na osolony wrzątek. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 25 minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pulpetami i warzywami. Wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę i gotujemy do jej miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy posiekaną natką. 






środa, 18 stycznia 2023

PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Zapewne znacie przepis na drożdżówkę, gdzie do miski wrzucamy wg kolejności wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3h? A potem wystarczy wszystkie składniki wyrobić drewnianą łyżką lub chwilę mikserem i buch - na blaszkę i do piekarnika. Proste prawda? 😉 I takie ciacho zawsze się udaje! Gwarantuję, bo piekę drożdżówkę w ten sposób od ponad 20 lat. Składniki muszą stać w misce około 3h, ale równie dobrze mogą też stać sobie całą noc, a rano mieszamy i pieczemy. Tym razem moje drożdżowe ciasto upiekłam po raz pierwszy bez kruszonki. Górę posypałam tylko wydrążonymi wiśniami i płatkami migdałów. Wyszło równie pysznie jak z kruszonką 😉




Składniki: (na blachę 31cm x 41cm)
  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 5 szkl mąki
  • skórka cytrynowa lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 600 g wydrążonych wiśni (u mnie mrożone)
  • 60 g płatków migdałów

Wykonanie:


Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Na wierzch wyłożyć owoce: świeże, lub odsączone z kompotu, albo mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania. Owoce posypać płatkami migdałów.
Piec ok. 45 - 50 min w temperaturze 175 st.
Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, bo wystudzeniu możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem. 








czwartek, 12 stycznia 2023

ZAPIEKANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ. Z PIEKARNIKA

Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika 😍 Nie robię ich zbyt często ... tylko dlatego, że trudno później się oprzeć, i nie sięgać po kolejną ... i kolejną 😎 Uwielbiam je generalnie z każdym dodatkiem, więc na blogu znajdziecie już sporo propozycji na pyszne domowe zapiekanki. Zapraszam! 




Składniki:
  • pieczywo (chleb tostowy, bagietka, bułka paryska itp.)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok 100 g szynki 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego drobno sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • zielenina: szczypiorek, koperek lub natka
Wykonanie:

Ugotowane jajka ścieramy na tarce. Papryki i szynkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy starty ser, majonez, sól, pieprz, paprykę i posiekana zieleninę. Mieszamy. Kromki pieczywa smarujemy pastą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-12 minut. 





sobota, 7 stycznia 2023

OPONKI SEROWE Z CUKREM




Składniki:


500 g zmielonego białego sera
500 g mąki
3 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
50 g cukru
4 żółtka
3 łyżeczki spirytusu (jeśli nie mamy, pomijamy)
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

olej lub smalec do smażenia
cukier do obtoczenia oponek 

  • Wykonanie: 
  • Do zmielonego twarogu dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy do momentu połączenia 
  • się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy całość łyżką lub ręką. 
  • Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. 
  • Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą foremką wycinamy w środku 
  • mniejsze kółeczka. 
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku 
  • papierowym z nadmiaru oleju.
  • Ciepłe obtaczamy w cukrze lub oprószamy cukrem pudrem - jak wolimy. 





czwartek, 5 stycznia 2023

JAJKA PO SZKOCKU

Dziś zapraszam do kuchni brytyjskiej 😎  Scotch eggs czyli jajka po szkocku, to nic innego jak ugotowane jajko otulone warstwą mielonego mięsa. W oryginalnej wersji Anglicy do owinięcia jajek używają zazwyczaj mięsa z surowych, angielskich kiełbasek. Oczywiście moja wersja jest bardzo spolszczona 😉, ponieważ nie jestem amatorką wspomnianych kiełbasek. Użyłam mielonego mięsa z łopatki, a zamiast jajek kurzych - przepiórcze. Jajka po szkocku możemy jeść jako danie obiadowe, z ziemniakami i jakimś warzywnym dodatkiem, albo na zimno w formie przystawki np z sosem czosnkowym. Obie wersje są smaczne. Jeśli będziecie robić jajka po szkocku z jajek kurzych pamiętajcie, aby jajka były jak najmniejsze.




Składniki:(na 15 szt)
  • 12 jajek przepiórczych (lub zamiennie małych kurzych)
  • 600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • łyżeczka musztardy
  • majeranek
  • 1 cebula okrojona i przesmażona na maśle
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Wykonanie: 


Jajka gotujemy na półtwardo. (Oczywiście przepiórcze zawsze gotuję na twardo, ze względu na maleńki rozmiar nie udało mi się jeszcze ugotować ich na miękko 😉) Studzimy, obieramy. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami, jajkiem, przesmażoną cebulą (dodaję ją do mięsa wraz z masłem, na którym się smażyła). Dokładnie wyrabiamy gładką masę. Na lekko zwilżonej dłoni układamy łyżkę mięsa mielonego, na to układamy jajko. Formujemy kulkę mięsną, dokładnie oblepiając jajko mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.