wtorek, 31 stycznia 2023

JOGURTOWA ZEBRA. PYSZNY DESER BEZ PIECZENIA

Mniam, mniam - tak opiszę ten deser (bo zdecydowanie określenie ciasto mi tu nie pasuje 😉) Bardzo prosty, szybki, tani i smaczny. I nie mocno kaloryczne, bo do wykonania użyłam jogurtu greckiego. A jeśli jeszcze chcecie zmniejszyć kaloryczność, to oczywiście można użyć zamiast cukru pudru -  erytrytolu. Wtedy będzie już "fit" pełną gębą, jak to mówią 😉 Polecam z całego 💓💓 zwłaszcza poczatkującym w kulinarnych wypiekach lub tym, u których np. szwankuje piekarnik. 



Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 3  opakowania jogurtu greckiego po 370 g każde
  • 4 dowolne galaretki (mogą być przeźroczyste, ale niekoniecznie)
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • kilka kropli barwnika spożywczego żółtego (niekoniecznie)

Wykonanie: 


4 galaretki (w oryginale każda z nich na 500 ml wody) rozpuszczamy w 1l gorącej wody. U mnie były to 2 galaretki cytrynowe i 2 galaretki mango - ale możemy użyć tutaj galaretek o dowolnym kolorze i smaku. Np. do warstwy z kakao dodać 2 galaretki przeźroczyste, a do białej warstwy jogurtowej np. 2 galaretki wiśniowe. Galaretki zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jogurty dzielimy na 2 części. Do jednej miseczki z połową jogurtu dodajemy 3 płaskie łyżki cukru pudru. Mieszamy trzepaczką lub rózgą. Następnie dodajemy 3 płaskie łyżki kakao. Mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy 3 płaskie łyżki cukru pudru, i również mieszamy. Kiedy galaretka zacznie się ściągać połowę dodajemy do miseczki z masą kakaową, a drugą połowę do miseczki z białą masą (dla koloru dodałam też kilka kropli żółtego barwnika spożywczego). Mieszamy obie rózgą. Spód tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na całe dno blaszki wylewamy cieniutką warstwę kakaowej masy. Przechylają formę rozprowadzamy ją po całym dnie. Następnie na środek wylewamy 5 łyżek drugiej masy, a na nią znowu 5 łyżek masy kakaowej, i tak naprzemiennie, aż do wyczerpania obu mas. Po ukończeniu tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  








 

6 komentarzy:

  1. Czyli jak dobrze rozumiem 2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i drugie też

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. Inaczej mówiąc każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody czyli w 250 ml.

      Usuń
  2. Czy galaretki z agarem mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Jednak nigdy nie stosowałam galaretek z agarem, więc nie podpowiem Ci niestety proporcji, nie mam pojęcia jak one mocno tężeją 😞

      Usuń
  3. Czy folia jest tylko na dnie tortownicy, czy jest wyłożona do samej góry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tylko na dnie, ale równie dobrze możesz wyłożyć też boki formy.

      Usuń