Bardzo lubi臋 takie proste, szybkie dania jednogarnkowe 馃槏 Kie艂baska, troch臋 pieczarek, kolorowe papryki i og贸rek kiszony - praktycznie produkty, kt贸re zawsze mam pod r臋k膮. Do mojego dania wykorzysta艂am cienkie, pikantne kie艂baski z szynki, ale mo偶ecie je zrobi膰 tak偶e z cienkimi par贸wkami o dobrym sk艂adzie. Danie z tych, kt贸re im wi臋cej si臋 odgrzewa, tym nabieraj膮 wi臋kszego smaku 馃槈
Sk艂adniki:
- 600 g pikantnych, cienkich kie艂basek (lub par贸wek)
- 2 ma艂e cebule
- 200g ma艂ych pieczarek
- dowolne papryki: czerwona, 偶贸艂ta, zielona lub pomara艅czowa
- 1 ma艂a pikantna papryczka
- kilka ma艂ych og贸rk贸w kiszonych
- 500 g przecieru pomidorowego lub pomidorowej passaty
- s贸l
- pieprz
- s艂odka i ostra papryka
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- oregano
- olej
- koperek lub natka
Wykonanie:
Kie艂baski i og贸rki kiszone kroimy w plasterki. Pieczarki na 膰wiartki, cebul臋 i papryki w kostk臋 (pami臋tajmy, aby z ostrej papryczki usun膮膰 pestki). Na rozgrzanym oleju podsma偶amy cebul臋, nast臋pnie kie艂baski. Po chwili dodajemy papryki oraz pieczarki. Mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy li艣膰 laurowy i ziele angielskie i zalewamy ca艂o艣膰 przecierem pomidorowym. Dusimy do mi臋kko艣ci papryki, uwa偶aj膮c jednak, aby jej nie przegotowa膰. Do gotowego dania dodajemy pokrojonego w plasterki og贸rka kiszonego. Mieszamy, posypujemy natk膮 lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz