wtorek, 8 listopada 2022

AROMATYCZNY MURZYNEK Z NUT膭 PIERNIKA LUB ARAKU

Wilgotny, szybki i bardzo smaczny murzynek. Taki klasyczny przepis, kt贸ry pewnie wszyscy znaj膮 馃槈 i kt贸ry mo偶na dowolnie modyfikowa膰. Bo dodaj膮c do niego korzenn膮 przypraw臋 do piernika uzyskamy delikatny, piernikowy posmak, dodaj膮c posiekane orzechy, b臋dzie nam co艣 fajnie chrupa膰, a odrobina aromatu arakowego fajnie podkr臋ci nam smak ciasta. Tak wi臋c propozycji na ma艂膮 modyfikacj臋 murzynka jest sporo 馃槑 Dzi艣 podaj臋 Wam moj膮 ulubion膮 wersj臋 tego pysznego ciasta.



Sk艂adniki:
  • 2.5 szkl m膮ki pszennej
  • 250 g t艂uszczu (mas艂a lub margaryny do pieczenia)
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • 4 jajka
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 1/2 szkl wody 
  • bakalie: 80 g posiekanych orzech贸w i 80 g 偶urawiny suszonej (lub rodzynek)
  • 3/4 buteleczki aromatu arakowego

Wykonanie: 


Wod臋, cukier, cukier waniliowy, mas艂o i kakao rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, kiedy wszystkie sk艂adniki si臋 rozpuszcz膮.  M膮k臋 przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej. Do tego dodajemy 偶贸艂tka jaj. Bia艂ka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszaj膮c 艂y偶k膮. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie m膮k膮. Sp贸d tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy mas艂em i posypujemy m膮k膮. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 50 minut (do suchego patyczka, co jest najlepsz膮 metod膮 sprawdzania stopnia upieczenia ciasta). 
Po upieczeniu studzimy i polewamy polew膮 czekoladow膮.

Sk艂adniki na polew臋 czekoladow膮:
  • 3 艂y偶ki mleka
  • 3 艂y偶ki cukru pudru
  • 3 艂y偶ki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny 
W rondelku rozgrzewamy mleko, do gor膮cego dodajemy cukier puder oraz margaryn臋. Kiedy wszystko si臋 rozpu艣ci dodajemy kakao, mieszamy i zestawiamy z ognia. Trzepaczk膮 mieszamy chwil臋, do uzyskania g艂adkiej polewy. 







5 komentarzy:

  1. wyglada smakowicie - dzieki za przepis - jutro bedzie p[eczony - Dzi臋ki

    OdpowiedzUsu艅
  2. W艂a艣nie si臋 piecze z Twojego przepisu. 馃構

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mam nadziej臋, 偶e jeste艣 zadowolona z efektu 馃榿馃槏

      Usu艅
  3. Murzynek 艣wietnie wygl膮da, nie wygl膮da na zbyt suchego.

    OdpowiedzUsu艅