wtorek, 18 października 2022

DROŻDŻÓWKI Z TWAROGIEM, ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ



Składniki (na około 12 -13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Na masę serową:
3 czubate łyżki zmielonego twarogu wymieszane z odrobiną cukru i cukru waniliowego
Kruszonkaz tego przepisu
Ponadto:
śliwki pokrojone na ósemki
Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę masy serowej i kilka kawałków śliwek. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym białkiem. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180st.






środa, 12 października 2022

BUŁKI Z PATELNI Z PIECZARKAMI

 Przepis na bułeczki z patelni z pieczarkami znalazłam na stronie Smaki na talerzu 😎 Bardzo podobały mi się apetyczne zdjęcia i ciekawy, prosty sposób wykonania. Bułeczki są proste do wykonania, zawsze wychodzą, i można dowolnie modyfikować farsz. Autorka zrobiła z mięsem mielonym, a do moich bułek trafiły pieczarki podsmażone z cebulą i papryką czerwoną oraz żółtą. Bułki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, jednak polecam jeść je z jakimś fajnym sosem lub np z ketchupem, bo są lekko "zapychające" 😁 Następnym razem postaram się też cieniej rozwałkować ciasto, a do środka nałożyć odrobinę więcej farszu.


Składniki na ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, oraz obie papryki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, solimy, pieprzymy, doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą i dusimy na patelni, aż odparuje woda. Studzimy.

Wykonanie:


Do lekko podgrzanego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na bok. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozpuszczone, lekko ciepłe masło, sól. jogurt lub śmietanę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy dłońmi okrągły placuszek. Na środek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy brzegi i układamy bułki na blacie stołu sklejeniem do spodu. Lekko spłaszczmy każdą. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni, na niedużym ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.




sobota, 8 października 2022

DROŻDŻOWE ŚWIDERKI Z SEREM. Z CYTRYNOWYM LUKREM

Pyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne!




Składniki (na około 10 szt):

  • 350 g  mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g roztopionego, ciepłego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • ok 150 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.

Składniki na lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym (mikserem, trzepaczką, widelcem). Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać roztrzepane żółtka, roztopione lekko przestudzone masło, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ja robię to przy użyciu haków miksera). Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Przygotowaną masę serową wykładamy na połowę naszego ciasta i przykrywany drugą połową. Delikatnie przyciskamy dookoła brzegi. Ciasto z masą serową tniemy ostrym nożem lub radełkiem na długie paski. Każdy pasek przekręcamy z obu stron tworząc spiralę. Tak przygotowane drożdżowe świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 15-20 minut). 
Lekko wystudzone drożdżówki lukrujemy. 






czwartek, 6 października 2022

KOTLECIKI Z JAJEK czyli POWRÓT DO LAT DZIECIŃSTWA

Kotleciki z jajek - na piątkowy obiad jak znalazł! 😎
Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!
 Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.
 Banalne, tanie, proste ale jakże smaczne danie 👍





Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych
  • 1 jajko surowe
  • koperek lub natka
  • 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić w maszynce, zetrzeć na tarce na oczkach lub podusić widelcem. Dodać odciśniętą bułkę, a następnie posiekaną i podsmażoną na odrobinie oleju cebulę. Delikatnie posolić, popieprzyć, dodać koperek, wbić surowe jajko i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Takie kotleciki fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami i smacznym dodatkiem, ale także na zimno np. z ketchupem czy sosem czosnkowym. 





środa, 5 października 2022

SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK. EXPRESOWA I PYSZNA




Składniki:
  • 400 g pieczarek
  • 5 jajek
  • kilka rzodkiewek
  • 4 ogórki konserwowe
  • biała część z 1 pora
  • sól
  • pieprz
  • zielenina: natka, szczypiorek
  • majonez

Wykonanie:


W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. na wrzątek wrzucamy oczyszczone pieczarki. Gotujemy je  10 minut, po czym odcedzamy , studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy również w kostkę. Podobnie postępujemy z białą częścią pora, ogórkami konserwowymi i rzodkiewkami. Wszystkie składniki mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem minimum 1h.