Przepis na bułeczki z patelni z pieczarkami znalazłam na stronie Smaki na talerzu 😎 Bardzo podobały mi się apetyczne zdjęcia i ciekawy, prosty sposób wykonania. Bułeczki są proste do wykonania, zawsze wychodzą, i można dowolnie modyfikować farsz. Autorka zrobiła z mięsem mielonym, a do moich bułek trafiły pieczarki podsmażone z cebulą i papryką czerwoną oraz żółtą. Bułki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, jednak polecam jeść je z jakimś fajnym sosem lub np z ketchupem, bo są lekko "zapychające" 😁 Następnym razem postaram się też cieniej rozwałkować ciasto, a do środka nałożyć odrobinę więcej farszu.
Składniki na ciasto:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 130 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, oraz obie papryki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, solimy, pieprzymy, doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą i dusimy na patelni, aż odparuje woda. Studzimy.
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na bok. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozpuszczone, lekko ciepłe masło, sól. jogurt lub śmietanę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy dłońmi okrągły placuszek. Na środek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy brzegi i układamy bułki na blacie stołu sklejeniem do spodu. Lekko spłaszczmy każdą. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni, na niedużym ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz