Kotleciki z jajek - na pi膮tkowy obiad jak znalaz艂! 馃槑
Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czas贸w ... przedszkola!
Kiedy nie mam pomys艂u (albo zbyt du偶o czasu) na bardziej wymy艣lny obiad robi臋 w艂a艣nie klopsy z jajek. Robi臋 ich zawsze ca艂膮 g贸r臋, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciep艂o.
Kiedy nie mam pomys艂u (albo zbyt du偶o czasu) na bardziej wymy艣lny obiad robi臋 w艂a艣nie klopsy z jajek. Robi臋 ich zawsze ca艂膮 g贸r臋, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciep艂o.
Banalne, tanie, proste ale jak偶e smaczne danie 馃憤
Sk艂adniki:
- 8 jajek ugotowanych
- 1 jajko surowe
- koperek lub natka
- 1 kajzerka lub odrobina bu艂ki tartej
- 1 cebula drobno pokrojona
- bu艂ka tarta
- s贸l
- pieprz
- olej do sma偶enia
Przygotowanie:
Bu艂k臋 namoczy膰, jajka ugotowa膰 na twardo, obra膰 i zmieli膰 w maszynce, zetrze膰 na tarce na oczkach lub podusi膰 widelcem. Doda膰 odci艣ni臋t膮 bu艂k臋, a nast臋pnie posiekan膮 i podsma偶on膮 na odrobinie oleju cebul臋. Delikatnie posoli膰, popieprzy膰, doda膰 koperek, wbi膰 surowe jajko i wymiesza膰. Uformowa膰 kotlety. Obtacza膰 w tartej bu艂ce i sma偶y膰 na oleju z ka偶dej strony na z艂oty kolor. Takie kotleciki fajnie smakuj膮 na ciep艂o jako danie obiadowe z ziemniakami i smacznym dodatkiem, ale tak偶e na zimno np. z ketchupem czy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz