piątek, 29 lipca 2022

MIĘCIUTKIE JAGODZIANKI NA KREMÓWCE. NAJLEPSZE! PRZEPIS OD KRYSI

Powiem tak ... Jak Krystyna (autorka bloga kulinarnego Takie tam moje pomysły) coś poleci, to ja wchodzę w to z zamkniętymi oczami 😂 Poleciła jagodzianki z ciasta drożdżowego z dodatkiem śmietany 30% zachwalając ciasto i nie przesadziła ani trochę. Bo ciasto jest rewelacyjne. Mięciutkie, elastyczne, tłuściutkie i idealne do formowania. Nie trzeba ani grama dodatkowej mąki do podsypywania. Kto czasem pracuje z ciastem drożdżowym wie o czym piszę 😀 Niestety zdarza się, że ciasto  klei  się do rąk i zaczynamy wtedy podsypywać dodatkowo mąką, co nie wpływa dobrze na jego jakość. Także kochani czytelnicy - zapisujcie sobie przepis, bo jest rewelacyjny 😍 A po więcej takich przepisów wpadajcie do Krysi. Na jej blogu istna kopalnia przepisów na słodkie pyszności! Ja już dziś wiem, że przepis zagości u mnie  na zawsze, i chetnie wypróbuję z niego upiec także inne drożdżówki.



Przepis i wykonanie cytuję za autorką: 

Składniki: U mnie na 20 szt średniej wielkości jagodzianek

  •  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciepłego mleka
  •  25 g drożdży świeżych
  •  150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki
  •  1 całe jajko + 5 żółtek
  •  cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele wiecej jak pół szklanki
  •  szczypta soli
  •  jagody wymieszane z łyżką cukru, łyżką bułki tartej i łyżką maizeny (u mnie mąki ziemniaczanej)

U mnie dodatkowo kruszonka - z tego przepisu

Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie.  Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne, ale nie będzie się też kleić. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki (ok. 70 g każdy). Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować  placuszek i solidnie nadziewać jagodami. Skleić bardzo dokładnie i odstawić do wyrastania. Kiedy bułeczki wyrastają, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułeczki białkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut.







środa, 27 lipca 2022

ZUPA OGONOWA

Zupa ogonowa. 
Pamiętam z dzieciństwa jak "taki wynalazek" jadł mój tata ... nigdy jednak nie byłam zainteresowana co to takiego i jak "takie coś" smakuje. Już sama jej nazwa skutecznie zniechęcała mnie do spróbowania  😂... i żałuję bardzo. 
 😎 No, ale do wszystkiego widocznie trzeba dojrzeć ... i do niektórych potraw także. Odkąd ugotowałam po raz pierwszy ogonową, stała sie ona jedną z moich ulubionych zup, a wieprzowe ogony zagościły na dobre w mojej kuchni. 
Są pyszną bazą do wielu zup. Gotują się co prawda dosyć długo, ale oddąją cały swój smak potrawie. 




Składniki:
  • 2 ogony wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki
  • szczypta ostrej papryki
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej

Wykonanie: 


Grzyby namaczamy.
Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, następnie  dodajemy majeranek, obie papryki i posiekany czosnek. Smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę. Zawartość patelni przelewamy do zupy, ewentualnie doprawiamy ją jeszcze do smaku. Zagotowujemy. 
Ugotowane ogony obieramy z mięsa i dodajemy je do zupy.




piątek, 8 lipca 2022

KOTLET SZWAJCARSKI Z SEREM I SZYNKĄ

Kotlet szwajcarski znany pod nazwą "Szwajcar" albo "Cordon bleu" to nic innego jak mięso (w oryginale cielęce, u mnie - schab) , lekko rozbite, na które układamy po plasterku dobrej szynki i sera, składamy na pół, panierujemy i smażymy na rumiano. Jeśli wolimy drób bardziej niż mięso wieprzowe, schab możemy zastapić filetem z kurczaka lub z indyka. Jeszcze pyszniejsza jest wersja oryginalna tego dania z kotletów cielęcych, jeśli oczywiście mamy możliwości je kupić - polecam gorąco 😉 Mimo, że  kotlet szwajcarski to danie kaloryczne, od czasu do czasu warto je przyrządzić, bo to przecież pyszna klasyka w kuchni. Zawsze po takim sutym obiedzie można iść na dłuuuugo spacer, albo pojedździć rowerkiem 😉




Składniki:

  • ok 500 - 600 g schabu 
  • 6 plastrów wędzonej szynki wieprzowej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej, masło klarowane lub smalec do smażenia
Wykonanie:


Schab dzielimy na 5-6 plastrów. Każdy plaster rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta układamy plaster sera i szynki i składamy jak kopertę. Panierujemy w rozkłóconych, lekko posolonych jajkach i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu w każdej strony na złoty kolor. Podajemy gorące. 







poniedziałek, 4 lipca 2022

PAPRYKA ZASMAŻANA. NA CIEPŁO

 Dziś mam coś dla miłośników ... papryki 😎. Ale papryki w wersji takiej niecodziennej -  na ciepło. Taka mała innowacja, bo zazwyczaj podaję paprykę do pochrupania na surowo. Ale wierzcie mi, ta wersja (do obiadu lub np do mięs z grilla) też jest baaardzo smaczna i szybka do wykonania.


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula
  • olej lub masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka

Wykonanie:

Papryki kroimy w paseczki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dorzucamy papryki. Smażymy całość chwilę, aż papryki lekko zmiękną. Doprawiamy do smaku.