niedziela, 31 października 2021

KOLOROWA SAŁATKA Z TORTELLINI

Prosta, smaczna i bardzo apetyczna sałatka. Przyciąga wzrok swoimi kolorami 😍 Nie wymaga od nas dużo czasu. Jest lekko czosnkowa, ale jeśli nie lubimy smaku czosnku - pomińmy go, i tak będzie bardzo smacznie 😉



Składniki:
  • op. tortellini (moje z serem i szpinakiem)
  • puszka kukurydzy 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2-3 gruntowe ogórki
  • natka pietruszki/ szczypiorek 
  • kilka rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majonez

Wykonanie:


Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu (a nawet chwilę krócej, żeby nam się nie rozwaliły). Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę, seler naciowy, ogórek gruntowy, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majonez. Mieszamy wszystko delikatnie. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na około 1h. 





piątek, 29 października 2021

FASOLOWA. Z BOCZKIEM I WIEJSKĄ KIEŁBASĄ

Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niezbyt często. Pewnie dlatego,      nawet nie zauważyłam, że przepisu nie ma na blogu 🤔
Szybko to naprawiam 😉
Zupę fasolową gotuję różnie: a to z fasoli drobnej, czasem z fasoli grubej typu "Jaś", a czasem idę na łatwiznę i wykorzystuję białą fasolę z puszki, która znacznie skraca nam czas przygotowania zupy. Dziś podam przepis na fasolową z suchej grubej, fasoli ugotowaną na wędzonych żeberkach. Zupa jest pożywna i  syta. A dodatek wędzonej, swojskiej kiełbasy podkręca jej smak. 



Składniki:
  • ok 250 - 300 g białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część 1 pora
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 2 wiejskie wędzone kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  •  liście laurowe
  •  ziele angielskie
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:


Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pokrojoną cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą podsmażamy na smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego!




czwartek, 28 października 2021

SZYBKIE CIASTO UCIERANE. Z CZARNĄ PORZECZKĄ I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ



Składniki:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru 
  • 1/2 op. cukru waniliowego o wadze 16g
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka
  • kruszonka z tego przepisu

Wykonanie:


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy  ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna  dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W kolejnym etapie wlewamy wolno olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy partiami do ubitej masy, na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość mieszamy delikatnie łyżką/szpatułką tylko do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 50 minut (do suchego patyczka)