piątek, 29 października 2021

FASOLOWA. Z BOCZKIEM I WIEJSKĄ KIEŁBASĄ

Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niezbyt często. Pewnie dlatego,      nawet nie zauważyłam, że przepisu nie ma na blogu 🤔
Szybko to naprawiam 😉
Zupę fasolową gotuję różnie: a to z fasoli drobnej, czasem z fasoli grubej typu "Jaś", a czasem idę na łatwiznę i wykorzystuję białą fasolę z puszki, która znacznie skraca nam czas przygotowania zupy. Dziś podam przepis na fasolową z suchej grubej, fasoli ugotowaną na wędzonych żeberkach. Zupa jest pożywna i  syta. A dodatek wędzonej, swojskiej kiełbasy podkręca jej smak. 



Składniki:
  • ok 250 - 300 g białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część 1 pora
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 2 wiejskie wędzone kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  •  liście laurowe
  •  ziele angielskie
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:


Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pokrojoną cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą podsmażamy na smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz