środa, 25 sierpnia 2021

PUSZYSTE MUFFINKI Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

 Takie pyszności nie wymagają chyba ani opisu, ani rekomendacji 😋



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • owoce (u mnie wydrylowane wiśnie)
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka wiśni, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.






2 komentarze:

  1. A skąd kruszonką? W przepisie nie ma o niej ani słowa, a nagle mam nią posypać wierzch muffinki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać przepis dokładnie 😀 "Kruszonka" - z tego przepisu, i jest link do przepisu na kruszonkę.

      Usuń