Moja pierwsza nalewka z ananasów 😎 Muszę przyznać, że wyszła pyszna 😍
Oczywiście całkowite jej walory poznamy, a raczej ... posmakujemy za dobrych kilka miesięcy. Teraz poszła leżakować i nabierać mocy 😉
Proporcje podaję orientacyjne, ilość alkoholu i słodkość nalewki zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań.
Składniki:
- 2 dojrzale ananasy
- 700 ml czystej wódki
- 300-350 ml spirytusu
- 300 ml wody
- ok. 300 g cukru
Wykonanie:
Ananasa obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce odcedzamy, dokładnie odciskając je z alkoholu. W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem. Studzimy. Po wystudzeniu mieszamy syrop ze zlanym wcześniej alkoholem. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Wow, nalewka z pewnością pyszna! Lubię takie domowe alkohole☺️
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować poniższy przepis
OdpowiedzUsuń1 duży dojrzały ( im dojrzalszy tym bardziej słodki) ananas obieramy ze skory i kroimy w kostkę. Najlepiej wrzucić do dużego słoja. Zalewamy go 0,5l spirytusy i 0,5l wody. Zostawiamy na 5 dni przykryty żeby nie dostały się zwierzątka. Po 5 dniach zbledowac owoce i dopiero teraz przelać przez bardzo drobne sitko. Ja używam do tego sitka z blendera jest bardzo drobne. przelać do słoja i zostawić żeby sie sklarowało i dopiero rozlewać do butelek a ten osad można użyć do drinka np z sokiem pomarańczowym. Mozna konsumować od razu .Smacznego
Na pewno smakuje wybornie ;)
OdpowiedzUsuń