poniedzia艂ek, 23 sierpnia 2021

LENIWE. U MNIE PIEROGI

Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skr贸cie: leniwe 馃榾 Nazwa jest r贸偶na. W moim domu m贸wi艂o si臋 pierogi leniwe, i tak膮 wersj膮 b臋d臋 si臋 pos艂ugiwa膰 馃槈 W ka偶dym razie leniwe to nic innego jak mi臋ciutkie, puszyste pierogi przyrz膮dzane z twarogu, m膮ki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no w艂a艣nie, i tu te偶 wszystko zale偶y od naszego upodobania kulinarnego. Niekt贸rzy jedz膮 je polane mas艂em z bu艂k膮 tart膮, inni ze 艣mietan膮, a jeszcze inni polane roztopionym mas艂em i posypane cynamonem 馃槏 
I w艂a艣nie t臋 ostatni膮 wersj臋 ja lubi臋 najbardziej (mniam, mniam). 
Tak wi臋c zapraszam na pierogi leniwe na s艂odko 馃構



Sk艂adniki:
  • 500 g p贸艂t艂ustego zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • oko艂o 3/4 szkl m膮ki pszennej
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • roztopione mas艂o
  • cukier
  • cynamon
Wykonanie:


W misce mieszamy twar贸g, 偶贸艂tka jaj, s贸l i m膮k臋. W osobnej misce ubijamy bia艂ka na sztywno. Ubite - dodajemy do masy serowej i delikatnie, ale dok艂adnie mieszamy ciasto, do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wyk艂adamy je na stolnice posypan膮 m膮k膮. Dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej na 2 lub 3 cz臋艣ci). Z ka偶dej cz臋艣ci d艂o艅mi opr贸szonymi m膮k膮 formujemy pod艂u偶ny wa艂ek. lekko go sp艂aszczamy no偶em, i tniemy uko艣nie na kawa艂ki. 
W garnku zagotowujemy lekko osolon膮 wod臋. Pierogi wrzucamy na wrz膮tek, i gotujemy partiami do momentu wyp艂yni臋cia. Ugotowane wyjmujemy 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz. Podajemy wg upodobania. Ja polewam gor膮ce roztopionym, prawdziwym mas艂em, posypuj臋 lekko cukrem i do艣膰 odbicie cynamonem. 




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz