poniedziałek, 28 czerwca 2021

KRUCHE PASZTECIKI Z BOCZNIAKAMI I CEBULKĄ

Pyszne, kruche paszteciki są fajnym (i smacznym 😉) pomysłem na prostą przekąskę np na spotkanie ze znajomymi czy ciepłą kolację. Paszteciki są smaczne zarówno ciepłe jak i na zimno. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować: możemy upiec je z z farszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć do nam tylko wyobraźnia podpowiada. 



Na kruche ciasto: 
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło, rozkłócone jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia).

Na farsz:
  • 300 g boczniaków (mogą być pieczarki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojone grzyby. Smażymy całość chwilę. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego starty żółty ser i mieszamy całość.

Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko do posmarowania pasztecików
czarnuszka lub sezam do posypania pasztecików

Wykonanie:



Ciasto rozwałkowujemy. Literatką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Sklejamy dokładnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st i pieczemy około 15-18 minut.






poniedziałek, 21 czerwca 2021

MAKARON GIGLI Z SOSEM ŚMIETANOWYM I MŁODYM BOBEM

Bardzo lubię ten rodzaj włoskiego makronu, plisowanego na brzegach i  zwiniętego w trąbeczkę. 
Tym razem podałam go z pysznym, śmietanowym sosem i młodym bobem. 😎
Wyszło przepyszne, wiosenno-letnie danie! 


Składniki:
  • 500 g bobu
 Umyty bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy około 6 minut. Po ugotowaniu przelewamy na cedzaku zimną wodą i obieramy ze skórki. Oczywiście panuje tutaj zupełna dowolność. Bób można po ugotowaniu pozbawiać cienkiej skórki (która zawiera jednak sporo cennych wartości), albo zjadać razem z nią.
  • ugotowany makaron
Na sos:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • biała część z 1 pora
  • masło klarowane
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka mąki
  • śmietanka  30%
  • sól
  • pieprz biały
  • koper
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę po czym podlewamy bulionem warzywnym, i dusimy chwilę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i dodajemy do gotującego się sosu. Zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy śmietankę i sporo posiekanego kopru. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. 
Do gorącego sosu wrzucamy ugotowany bób oraz makaron. 






wtorek, 15 czerwca 2021

CHŁODNIK Z BOTWINKĄ

Generalnie uwielbiam zupy 😍 Wszystkie! Nie jestem jednak amatorem zup-kremów. Tak mam od zawsze ... 😉 Nie widzę celowości miksowania pięknych, ugotowanych warzyw na papkę. No i nie lubię zimnych zup typu chłodnik. Wyjątkiem jest tutaj chłodnik z buraków czy botwiny. To jedyny chłodnik, który toleruję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą 😁 

Zapraszam dziś wszystkich na pyszny chłodnik z botwiną.



Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • kilka rzodkiewek
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ew. szczypta cukru do smaku
  • ok 800 ml zsiadłego mleka lub kefiru
  • ok 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • dodatkowo: ugotowane jajka 
  • bulion warzywny

Wykonanie: 


Botwinę myjemy. Łodygi wraz z liśćmi siekamy w drobne paski. Młode buraczki od botwiny kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce na oczkach. Wrzucamy całość do garnka, zalewamy wodą, a jeszcze lepiej warzywnym bulionem. Dodajemy sól, odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Gotujemy do miękkości, po czym studzimy. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek oraz pokrojoną rzodkiewkę. Mieszamy z ugotowaną botwinką, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem.



niedziela, 13 czerwca 2021

SEROWE KOPERTY Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo prosty przepis na ... bardzo smaczne ciasteczka. Szybkość wykonania jest tutaj wg mnie dodatkową zaletą, bo ciastka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta przed upieczeniem) robi się migusiem. Zawsze się udają, i nie potrzeba do ich wykonania wielkich nakładów finansowych 😉 Nie muszą być upieczone z brzoskwiniami ... równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie kawałki jabłka , moreli czy śliwki. Myślę, że powidła też będą ok, ale ich dodatek spowoduje, że ciastka będą mocniej słodkie, więc powidła zostawmy dla łasuchów 😎
Ciastka można polukrować lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem - nie obtaczamy ich wtedy przed pieczeniem w cukrze, tak jak ja to zrobiłam.  



Składniki:
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
  • brzoskwinie (u mnie z puszki) lub inne owoce

Wykonanie:


Brzoskwinie kroimy na ósemki. Jeśli mamy z puszki wcześniej dokładnie odsączamy z zalewy (ja zrobiłam to na sitku, a następnie delikatnie wytarłam jednorazowym ręcznikiem). Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki.  Następnie, po wyjęciu rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 6×6 cm. Na każdy nakładać plasterek brzoskwini, i sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia).





poniedziałek, 7 czerwca 2021

JAJECZNICA Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Ponieważ kocham młodą kapustę, kiedy tylko przychodzi "jej czas" oprócz klasycznych dań z jej udziałem, kombinuję i wymyślam też coś nowego 😉 
Dziś postanowiłam dodać ją do jajecznicy. I powiem Wam, że wyszło baaardzo smaczne śniadanie 😍 Lekko chrupiąca kapusta + moje ulubione jajka dały mega fajny efekt. Na pewno będę wracać to tego przepisu. 




Składniki:
  • 2 jajka
  • kawałek młodej kapusty
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • klarowane masło
  • koperek lub szczypiorek

Wykonanie:


Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną drobno paprykę. Po chwili dodajemy poszatkowaną drobno młodą kapustę. Smażymy całość 3-4 minuty mieszając. Na koniec wbijamy roztrzepane jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.