poniedzia艂ek, 28 czerwca 2021

KRUCHE PASZTECIKI Z BOCZNIAKAMI I CEBULK膭

Pyszne, kruche paszteciki s膮 fajnym (i smacznym 馃槈) pomys艂em na prost膮 przek膮sk臋 np na spotkanie ze znajomymi czy ciep艂膮 kolacj臋. Paszteciki s膮 smaczne zar贸wno ciep艂e jak i na zimno. Oczywi艣cie farsz mo偶na dowolnie modyfikowa膰: mo偶emy upiec je z z farszem z podsma偶onego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzyb贸w. Bo do 艣rodka takich pasztecik贸w mo偶emy w艂o偶y膰 do nam tylko wyobra藕nia podpowiada. 



Na kruche ciasto: 
  • 300 g m膮ki krupczatki
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego mas艂a
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany
M膮k臋 mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawa艂ki mas艂o, rozk艂贸cone jajka oraz 艣mietan臋. Wyrabiamy ciasto do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Formujemy kul臋, zawijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na min 30 minut (ja przygotowuj臋 sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuj臋 nast臋pnego dnia).

Na farsz:
  • 300 g boczniak贸w (mog膮 by膰 pieczarki)
  • 2 艣rednie cebule
  • 2 z膮bki czosnku
  • 300 艂y偶ki startego 偶贸艂tego sera
  • s贸l
  • pieprz
  • s艂odka i ostra papryka
  • olej
Pokrojon膮 cebul臋 podsma偶amy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojone grzyby. Sma偶ymy ca艂o艣膰 chwil臋. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego starty 偶贸艂ty ser i mieszamy ca艂o艣膰.

Dodatkowo:
1 rozk艂贸cone jajko do posmarowania pasztecik贸w
czarnuszka lub sezam do posypania pasztecik贸w

Wykonanie:



Ciasto rozwa艂kowujemy. Literatk膮 wykrawamy k贸艂ka. Na ka偶de nak艂adamy przygotowany wcze艣niej farsz. Sklejamy dok艂adnie. Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszk膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st i pieczemy oko艂o 15-18 minut.






1 komentarz: