wtorek, 15 czerwca 2021

CH艁ODNIK Z BOTWINK膭

Generalnie uwielbiam zupy 馃槏 Wszystkie! Nie jestem jednak amatorem zup-krem贸w. Tak mam od zawsze ... 馃槈 Nie widz臋 celowo艣ci miksowania pi臋knych, ugotowanych warzyw na papk臋. No i nie lubi臋 zimnych zup typu ch艂odnik. Wyj膮tkiem jest tutaj ch艂odnik z burak贸w czy botwiny. To jedyny ch艂odnik, kt贸ry toleruj臋 i wcinam, a偶 mi si臋 uszy trz臋s膮 馃榿 

Zapraszam dzi艣 wszystkich na pyszny ch艂odnik z botwin膮.



Sk艂adniki:

  • 2 p臋czki botwiny
  • kilka rzodkiewek
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek
  • 2 z膮bki czosnku
  • s贸l
  • pieprz
  • ew. szczypta cukru do smaku
  • ok 800 ml zsiad艂ego mleka lub kefiru
  • ok 300 ml g臋stej kwa艣nej 艣mietany
  • dodatkowo: ugotowane jajka 
  • bulion warzywny

Wykonanie: 


Botwin臋 myjemy. 艁odygi wraz z li艣膰mi siekamy w drobne paski. M艂ode buraczki od botwiny kroimy w paseczki lub 艣cieramy na tarce na oczkach. Wrzucamy ca艂o艣膰 do garnka, zalewamy wod膮, a jeszcze lepiej warzywnym bulionem. Dodajemy s贸l, odrobin臋 cukru, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, sok z cytryny. Gotujemy do mi臋kko艣ci, po czym studzimy. Zsiad艂e mleko mieszamy ze 艣mietan膮. Dodajemy posiekany koperek oraz pokrojon膮 rzodkiewk臋. Mieszamy z ugotowan膮 botwink膮, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem.



2 komentarze: