piątek, 30 października 2020

CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA

Ciasteczka wyciskane przez specjalną maszynkę były dość długo moim marzeniem, a potem okazało się, że są też dla mnie nie lada wyzwaniem 😉 Piersza moja maszynka do ciastek (made in ... wiadomo jaki kraj) nie wytrzymała pierwszego użycia i po prostu się rozpadła 😖 Druga, którą kupiłam jest już porządna, mocna i bezproblemowa. Ciasteczka wyciskam z niej zawsze bezposrednio na blaszkę, nie wykłądając jej papierem do pieczenia. Chodzi o to, aby ciastka przyklejały się do blaszki. Ciastka nie rosną, więc nie musimy zachowywać duzych odległości pomiędzy nimi. Są bardzo kruche (dodatek krupczatki), aromatyczne i spokojnie przechowywamy je np. w szklanym słoju kilkanaście dni. 



Składniki: 
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 150 g masła (82% tłuszczu) o temp. pokojowej
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Wykonanie:


Mąki przesiewamy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, żółtkami. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chłodzimy chwilę w lodówce. Następnie  przekładamy je do szprycy. Wyciskamy ciasteczka bezpośrednio na blaszkę do pieczenia, dociskając mocno maszynkę do blachy. Na każde ciastko nakładamy odrobinę powideł lub pomijamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zezłocenia : około 12 minut. 




środa, 28 października 2020

KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI

Kurkowa moja miłość 💓 
Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że  kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą. 



Składniki:
  • 4 skrzydełka 
  • 0,4 kg kurek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki masła
  • śmietana
  • koperek świeży
Wykonanie:

Gotujemy wywar drobiowy z włoszczyzną, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy całość ok 15 minut. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone warzywa (jeśli nie lubimy zupy z dużą ilością warzyw - pomijamy),  zieleninę, oraz śmietanę (ja daję 18%) . 





poniedziałek, 26 października 2020

PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH

Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej. 


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 750 
  • ok 600 ml ciepłej wody
  • 42 g  świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 czubate łyżeczki soli
  • dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki. 
Wykonanie:

Wlewamy do garnuszka 200 ml ciepłej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i trochę wody. Wyrabiamy ciasto mikserem przy użyciu haka , po trochu dodając resztę wody. Na koniec dodajemy ulubione dodatki, lub pomijamy tę czynność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie przekładamy je na blat stołu. Wyrabiamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy go do foremki (lub naczynia) w którym będziemy piekli chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia : na około 30 minut.  Po wyrośnięciu możemy naciąg górę chleba, zapobiegnie to samoczynnemu pęknięciu bochenka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Na spód wstawiamy naczynie żaroodporne lub szczelną blaszkę z wrzącą wodą. 
Foremkę z chlebem wstawiamy na środek piekarnika. W 200 st pieczemy chleb 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 - 35 minut. Studzimy na kratce. 






piątek, 23 października 2020

KOTLETY MIELONE ZE SCHABU.PYSZNE I SOCZYSTE SCHABOWE

 Przepis zaczerpnięty od Tomasza Strzelczyka  zaintrygował mnie od razu Kotlety zrobione przez niego w ten właśnie sposób wyglądały mega apetycznie! Musiałam więc wypróbować jego patent 😀 I nie żałuję. A może żałuję ... że tak późno 😉 Bo kotlety przygotowane w ten właśnie sposób są przepyszne! Kruche, mięciutkie i mega soczyste. Zdecydowanie lepsze od klasycznych schaboszczaków. Zachęcam do wypróbowania 😎

Na końcu postu wstawiłam instruktażowy filmik Tomka z youtube.

Składniki:

  • zmielony schab (ja miałam 1,20 kg)
  • 1/2 szkl bardzo zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min minimum. Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną na blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały się podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.






czwartek, 22 października 2020

WILGOTNE CIASTO ŁACIATE. Z WIŚNIAMI

Proste, puszyste i fajnie wilgotne ciasto. Jak wszystkie ciasta z dodatkiem oleju, długo zachowuje świeżość. Aby podkręcić jego smak możemy dodać dowolne owoce: brzoskwinie, gruszki, czarną porzeczkę ...  U mnie tym razem z wiśniami. 
Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4  szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 300 g wiśni

Wykonanie

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie  po łyżce dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną - dodajemy do niej tylko kilka kropli aromatu cytrynowego,  a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto, na to jasne. Widelcem robimy na cieście mazaje, aby delikatnie je wymieszać.  Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.







wtorek, 20 października 2020

ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA

Pyszna, syta, rozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna. 

Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie. 



 Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów w sosie własnym 
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli startej na tarce
  • sól
  • pieprz
  • majeranej
  • granulowany czosnek
Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety. 

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący wywar włożyć uformowane klopsiki i wsypać 100 g suchego ryżu. Dodać pomidory w sosie własnym (ja wcześniej zblendowałam je), trochę koncentratu i przyprawy do smaku: papryki, sól, pieprz. Gotować całość na niewielkim ogniu ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.  Po ugotowaniu posypać zupę posiekaną zieleniną.





poniedziałek, 12 października 2020

GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z CHORIZO I MOZZARELLĄ

 Tym razem moje grzanki zrobiłam z pikantnym chorizo, które nadało im niepowtarzalnego smaku...😍😎



Użyłam:
  • bagietkę na grzanki
  • 1 cebulę
  • 1 laskę chorizo
  • ser typu mozzarella (starkowany)
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • słodką i ostrą paprykę
  • odrobinę oleju
Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i pokrojoną dowolnie kiełbasę. Posypujemy pieprzem, obiema paprykami i smażymy całość chwilę. Bagietkę kroimy po skosie na kromki. Na każdą kromkę nakładamy po łyżeczce podsmażonej wędliny. Posypujemy startym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (do rozpuszczenia się sera).





środa, 7 października 2020

PYSZNY GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. Z WARZYWAMI

Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Żołądki drobiowe w naszej polskiej kuchni nie pojawiają się raczej zbyt często. Wiele osób, z którymi rozmawiam nie zna nawet ani ich smaku, ani ich walorów. A szkoda, bo te podroby są naprawdę cennym produktem i dodatkowo tanim w zakupie. 
Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Osobiście uwielbiam  np. krupnik na żołądkach . Poeeezja  👌  Jeśli już gotuję coś z żołądków zdecydowanie bardziej wolę te indycze niż te od kurczaka. Są większe i bardziej mięsiste, a co za tym idzie wg mnie smaczniejsze.
Dzis zapraszam na pyszny gulasz z mięciutkich żołądków indyczych z duuużą ilością wszelakich warzyw. 



Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego. Koszt kilograma żołądków drobiowych wynosi ok 6zł. 

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g znajduje się go ok. 17g. Zawierają cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego.

Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html

Składniki:

  • 1 kg żołądków indyka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do smażenia,
  • 1-2 płaskie łyżki mąki do zaciągnięcia sosu


Wykonanie:

Żołądki myjemy, oczyszczamy, ew. kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, żołądki zalewamy świeżą wodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości. Po upływie ok.o 30 minut do garnka dorzucamy pokrojone obie papryki, marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy sproszkowane papryki, sól,  pieprz do smaku i dusimy całość do miękkości warzyw oraz żołądków. Na koniec zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. 




poniedziałek, 5 października 2020

PROSTA SURÓWKA Z PEKINKI, KUKURYDZY I ŚWIEŻEGO OGÓRKA

 U mnie obiad bez dodaku warzyw nie przejdzie 👎 Najczęściej oprócz warzyw na ciepło (kalafior, brokuły, brukselka, fasolka itp.) serwuję jeszcze surówkę. Kiedy jest sezon na młodą kapustę, robię z niej różne wariacje surówkowe 😎, a póżniej, kiedy  już kapusta nie jest tak smaczna, i tak miękka zastępuję ją pekinką lub kapustą stożkową.  Dziś zapraszam na pyszną, szybką surówkę raptem z 3 składników. Jest bardzo smaczna i pasuje do dań z grilla jak i do mięsnego obiadu 😃


Składniki:

  • pekinka
  • kukurydza
  • świeży ogórek
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • zielenina

Wykonanie:

Kapustę pekińką i ogórki kroimy, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i posiekaną zieleniną. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.


sobota, 3 października 2020

NIEBIAŃSKO KRUCHE CIASTECZKA Z DOMOWYMI POWIDŁAMI

Uwielbiam kruche ciasteczka 💓 I jeść i robić. Szczególnie te na maśle i mące krupczatce, która (jak pewnie wiecie) nadaje niesamowitej kruchości wszelkim wypiekom. 

Zapraszam na kolejną dawkę pysznych, małych słodkości 😍


Składniki: (na ok. 35-40 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • powidła śliwkowe
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).