- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 150 g masła (82% tłuszczu) o temp. pokojowej
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
piątek, 30 października 2020
CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA
środa, 28 października 2020
KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI
- 4 skrzydełka
- 0,4 kg kurek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz, sól
- 3 łyżki masła
- śmietana
- koperek świeży
poniedziałek, 26 października 2020
PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH
Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 750
- ok 600 ml ciepłej wody
- 42 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 czubate łyżeczki soli
- dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki.
piątek, 23 października 2020
KOTLETY MIELONE ZE SCHABU.PYSZNE I SOCZYSTE SCHABOWE
Przepis zaczerpnięty od Tomasza Strzelczyka zaintrygował mnie od razu Kotlety zrobione przez niego w ten właśnie sposób wyglądały mega apetycznie! Musiałam więc wypróbować jego patent 😀 I nie żałuję. A może żałuję ... że tak późno 😉 Bo kotlety przygotowane w ten właśnie sposób są przepyszne! Kruche, mięciutkie i mega soczyste. Zdecydowanie lepsze od klasycznych schaboszczaków. Zachęcam do wypróbowania 😎
Na końcu postu wstawiłam instruktażowy filmik Tomka z youtube.
Składniki:
- zmielony schab (ja miałam 1,20 kg)
- 1/2 szkl bardzo zimnej wody
- sól
- pieprz czarny
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- smalec lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min minimum. Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną na blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały się podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
czwartek, 22 października 2020
WILGOTNE CIASTO ŁACIATE. Z WIŚNIAMI
- 3 szkl mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- aromat cytrynowy
- 2 łyżki kakao
- ok. 300 g wiśni
Wykonanie:
wtorek, 20 października 2020
ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA
Pyszna, syta, rozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna.
Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 cebula
- puszka pomidorów w sosie własnym
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 100g ryżu
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
- 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli startej na tarce
- sól
- pieprz
- majeranej
- granulowany czosnek
poniedziałek, 12 października 2020
GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z CHORIZO I MOZZARELLĄ
Użyłam:
- bagietkę na grzanki
- 1 cebulę
- 1 laskę chorizo
- ser typu mozzarella (starkowany)
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- słodką i ostrą paprykę
- odrobinę oleju
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i pokrojoną dowolnie kiełbasę. Posypujemy pieprzem, obiema paprykami i smażymy całość chwilę. Bagietkę kroimy po skosie na kromki. Na każdą kromkę nakładamy po łyżeczce podsmażonej wędliny. Posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (do rozpuszczenia się sera).
środa, 7 października 2020
PYSZNY GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. Z WARZYWAMI
Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Składniki:
- 1 kg żołądków indyka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej do smażenia,
- 1-2 płaskie łyżki mąki do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:
Żołądki myjemy, oczyszczamy, ew. kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, żołądki zalewamy świeżą wodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości. Po upływie ok.o 30 minut do garnka dorzucamy pokrojone obie papryki, marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy sproszkowane papryki, sól, pieprz do smaku i dusimy całość do miękkości warzyw oraz żołądków. Na koniec zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie.
poniedziałek, 5 października 2020
PROSTA SURÓWKA Z PEKINKI, KUKURYDZY I ŚWIEŻEGO OGÓRKA
U mnie obiad bez dodaku warzyw nie przejdzie 👎 Najczęściej oprócz warzyw na ciepło (kalafior, brokuły, brukselka, fasolka itp.) serwuję jeszcze surówkę. Kiedy jest sezon na młodą kapustę, robię z niej różne wariacje surówkowe 😎, a póżniej, kiedy już kapusta nie jest tak smaczna, i tak miękka zastępuję ją pekinką lub kapustą stożkową. Dziś zapraszam na pyszną, szybką surówkę raptem z 3 składników. Jest bardzo smaczna i pasuje do dań z grilla jak i do mięsnego obiadu 😃
Składniki:
- pekinka
- kukurydza
- świeży ogórek
- sól
- pieprz
- majonez
- zielenina
Wykonanie:
Kapustę pekińką i ogórki kroimy, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i posiekaną zieleniną. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
sobota, 3 października 2020
NIEBIAŃSKO KRUCHE CIASTECZKA Z DOMOWYMI POWIDŁAMI
Uwielbiam kruche ciasteczka 💓 I jeść i robić. Szczególnie te na maśle i mące krupczatce, która (jak pewnie wiecie) nadaje niesamowitej kruchości wszelkim wypiekom.
Zapraszam na kolejną dawkę pysznych, małych słodkości 😍
Składniki: (na ok. 35-40 szt)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- powidła śliwkowe