piątek, 23 października 2020

KOTLETY MIELONE ZE SCHABU.PYSZNE I SOCZYSTE SCHABOWE

 Przepis zaczerpnięty od Tomasza Strzelczyka  zaintrygował mnie od razu Kotlety zrobione przez niego w ten właśnie sposób wyglądały mega apetycznie! Musiałam więc wypróbować jego patent 😀 I nie żałuję. A może żałuję ... że tak późno 😉 Bo kotlety przygotowane w ten właśnie sposób są przepyszne! Kruche, mięciutkie i mega soczyste. Zdecydowanie lepsze od klasycznych schaboszczaków. Zachęcam do wypróbowania 😎

Na końcu postu wstawiłam instruktażowy filmik Tomka z youtube.

Składniki:

  • zmielony schab (ja miałam 1,20 kg)
  • 1/2 szkl bardzo zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • smalec lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min minimum. Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną na blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały się podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.






2 komentarze:

  1. fajny sposób. Tylko widzę, że ten schab ma odrobinę tłuszczu. U mnie mogę kupić schab bardzo chudy , bez grama tłuszczu. Myślę, że o wiele lepszy na te kotlety jest ten z tłuszczykiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Krysiu. Dużo nie, ale troch tłuszczu mój schab też miał.

      Usuń