środa, 28 października 2020

KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI

Kurkowa moja miłość 💓 
Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że  kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą. 



Składniki:
  • 4 skrzydełka 
  • 0,4 kg kurek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki masła
  • śmietana
  • koperek świeży
Wykonanie:

Gotujemy wywar drobiowy z włoszczyzną, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy całość ok 15 minut. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone warzywa (jeśli nie lubimy zupy z dużą ilością warzyw - pomijamy),  zieleninę, oraz śmietanę (ja daję 18%) . 





4 komentarze: