piątek, 28 lutego 2020

PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI

Pyszny, syty, pożywny jednogarnkowy posiłek obiadowy lub smaczna kolacja. W tej wersji kiełbaskę zastąpiłam małymi klopsikami. Ta wersja leczo jest chyba dla mnie smaczniejsza 😜 Pominęłam również cukinię, która chyba jednak nie podnosi w żaden sposób smaku potrawy ... 

Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek). 


Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki żółte
  • 600 g małych pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ketchup pikantny
  • ostra i słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
Na pulpeciki:
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników. 
Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem. 







wtorek, 18 lutego 2020

MINI PĄCZKI Z RICOTTY

Na takie mini pączusie jest na blogu już kilka przepisów, ale powiem szczerze, że te z serkiem ricotta są moimi faworytami 😍

Mięciutkie, puszyste o delikatnym, nie przesłodzonym  smaku i lekko wilgotnej strukturze. Polecam gorąco wszystkim, którzy tak jak ja, nie lubią smażyć tradycyjnych, dużych pączków 😖
30 minut pracy, i małe pyszności są gotowe.



Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania
  • smalec do smażenia
Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. Dodajemy do jajek ubitych z ricottą. Miksujemy, do połaczenia się składników.
W wysokim garnku rozgrzewamy smalec (tak, aby po roztopieniu było go około 4 cm.) 
Za pomocą dwóch małych łyżeczek od herbaty formujemy kuleczki z ciasta i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cukier puder+odrobina wody+sok z cytyny).








środa, 12 lutego 2020

DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM

Ciasto drożdżowe nie takie straszne jak je malują 😉 czyli opisują. 
Jeśli jednak będziemy je robić krok po kroku zgodnie z opisem, nasz trud zostanie nagrodzony pysznymi, mięciutkimi drożdżówkami. A praktyka czyni mistrza 😎. Im częściej będziemy obcować z ciastem drożdżowym, tym wszelkie drożdżowe słodkości będą dla nas prostrze do zrobienia. 
Jeśli sposób formowania poniższych drożdżówek jest dla Was za trudny, wycinajcie po prostu krążki drożdżowego ciasta szklanka, nałóżcie nadzienie (dowolne) i posypcie kruszonką. Też będzie pysznie! Bo dla mnie wszystko co drożdżowe jest zawsze przepyszne 😍



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Na masę serową:

  • 350 g twarogu mielonego
  • 1 żółtko
  • 2 opakowania (po 16 g każde) cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wszystkie składniki mieszamy.

dodatkowo:
  • roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
  • kruszonka z tego przepisu
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15 min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę serową (u mnie na zdjęciu makowa).




Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru. 









środa, 5 lutego 2020

CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Pyszna, lekko chrupiąca surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego 😀
Do mięsa, do ryb, sadzonego jajka ...
Jest szybka, tania i bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (lub jeśli nie dbamy o kalorie - 2 płaskie łyżki majonezu)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłońmi, i odstawiamy. Następnie ścieramy na oczkach marchewkę, kroimy drobno cebulkę, siekamy zieleninę. Warzywa mieszamy, dodajemy olej (ew.oliwę lub majonez), sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie się "przegryzły".