wtorek, 18 lutego 2020

MINI PĄCZKI Z RICOTTY

Na takie mini pączusie jest na blogu już kilka przepisów, ale powiem szczerze, że te z serkiem ricotta są moimi faworytami 😍

Mięciutkie, puszyste o delikatnym, nie przesłodzonym  smaku i lekko wilgotnej strukturze. Polecam gorąco wszystkim, którzy tak jak ja, nie lubią smażyć tradycyjnych, dużych pączków 😖
30 minut pracy, i małe pyszności są gotowe.



Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania
  • smalec do smażenia
Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. Dodajemy do jajek ubitych z ricottą. Miksujemy, do połaczenia się składników.
W wysokim garnku rozgrzewamy smalec (tak, aby po roztopieniu było go około 4 cm.) 
Za pomocą dwóch małych łyżeczek od herbaty formujemy kuleczki z ciasta i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cukier puder+odrobina wody+sok z cytyny).








9 komentarzy:

  1. Pyszne pączki w wersji mini.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lenka dzisiaj robię ale chyba usmażę na oleju hmhm pozdrawiam
    Kasia krezelewska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu. Pewnie, że na oleju też można. Mam nadzieję, że jesteś zadowolona 😁 z efektu końcowego. Pozdrawiam seredecznie i fajnie, że tu zaglądasz.

      Usuń
  3. Dzięki Lenka pączusie pycha następnym razem robię podwójna porcję buziaki Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile stopni musi miec tluszcz ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne.
    Nastepnym razem podwojne porcja!!!

    OdpowiedzUsuń