Pyszny, syty, pożywny jednogarnkowy posiłek obiadowy lub smaczna kolacja. W tej wersji kiełbaskę zastąpiłam małymi klopsikami. Ta wersja leczo jest chyba dla mnie smaczniejsza 😜 Pominęłam również cukinię, która chyba jednak nie podnosi w żaden sposób smaku potrawy ...
Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek).
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 2 papryki żółte
- 600 g małych pieczarek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ketchup pikantny
- ostra i słodka papryka
- koncentrat pomidorowy
- 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki)
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając. Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników.
Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
o matko, ale pychotkę zaserwowałaś Helenko. Oczywiście przepis zapisuję na do zrobienia. Odpowiednio zmniejszając proporcje, no bo sama dla siebie tylko.
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Ja najbardziej lubię pulpeciki podane z makaronem.
OdpowiedzUsuń