piątek, 28 lutego 2020

PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI

Pyszny, syty, pożywny jednogarnkowy posiłek obiadowy lub smaczna kolacja. W tej wersji kiełbaskę zastąpiłam małymi klopsikami. Ta wersja leczo jest chyba dla mnie smaczniejsza 😜 Pominęłam również cukinię, która chyba jednak nie podnosi w żaden sposób smaku potrawy ... 

Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek). 


Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki żółte
  • 600 g małych pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ketchup pikantny
  • ostra i słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
Na pulpeciki:
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników. 
Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem. 







2 komentarze:

  1. o matko, ale pychotkę zaserwowałaś Helenko. Oczywiście przepis zapisuję na do zrobienia. Odpowiednio zmniejszając proporcje, no bo sama dla siebie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) Ja najbardziej lubię pulpeciki podane z makaronem.

    OdpowiedzUsuń